Agenţie vs artist: Cine câştigă?

Au existat cazuri în care un artist, şi-a dat în judecată agenţia pentru un anumit lucru. Dar, cam câţi dintre artişti au câştigat procesul, şi în ce cazuri a câştigat agenţia?

Plănuiesc să fac acesc post de mult timp, dar situaţia curentă a B.A.P m-a determinat şi mai mult să îl creez.

Când o agenţie este dată în judecată, este nevoie de motive şi de dovezi, instanţa va fi cea care a hotărâ verdictul final şi câştigătorul. Dar asta depinde de avocaţii, dovezi, motive….şi probabil şi de bani, dar nu vreau să ajung aici.

JYJ:

În cazul celor din JYJ, bătălia a fost una lungă şi anevoioasă. Se pare totuşi că cele două părţi ar fi ajuns la un consens şi că JYJ ar fi câştigat într-un fel cazul. Celor trei li s-a împiedicat participarea la show-uri muzicale, apariţia la festivaluri şi la ceremoniile de premiere. Cu toate acestea în trei ani, fiecare s-a ocupat cu activităţi solo şi concerte în afara Coreei. După multă trudă, băieţi au reuşit să câştige procesul cu SM Entertainment, dar încă nu au apărut la vreun show muzical.

Hangeng:

Avocatul lui Hangeng a înmânat curţii de justiţie cererea de anulare a contractului cu SM pe 21 decembrie 2009. Pe 21 decembrie 2010, un an mai târziu, justiţia a fost de partea lui Hangeng. Dar, SM Entertainment a cerut ca decizia să fie regândită. Pe 27 septembrie 2011, cele două părţi au fost de acord în privinţa plecării lui Hangeng din agenţie.

Block B:

Block B au pierdut lupta cu agenţia Stardom Entertainment. Justiţia a „aruncat la gunoi” procesul lor, pledând în favoarea Stardom. Agenţia a promis să plătească trupei datoriile, iar justiţia nu a găsit nimic greşit în contractul acestora.  Cu toate acestea Block B, au considerat contractul cu Stardom terminat şi au semnat un nou contract cu Seven Seasons. La scurt timp după plecarea trupei din agenţiei, CEO-ul Stardom a fost găsit mort. Acesta s-a sinucis.

KARA:

Nicole, Seungyeon şi Jiyoung au dat în judecată agenţia DSP Media în februarie 2011. Cele trei declarat cu profiturile nu sunt distribuite corect şi că sunt plătite prea puţin. Curtea de justuţie a înclinat balanţa spre cele trei fete şi acestea au câştigat procesul împotriva agenţiei. Dar din 2011 când s-a format procesul…aia în 2014, mai exact pe 21 mai, s-a aflat faptul că DSP a pierdut şi trebuie să plătească daune de 50 milioane Won (aprox 49 mil dolari).

 ZE:A:

Deşi nu prea s-a înţeles bine care este treaba cu Star Empire Entertainment şi tărăşenia făcută de liderul trupei, înţelegem că CEO-ul agenţiei s-a comportat urât cu membrii trupei, iar contractul nu a fost respectat. După diferite discuţii între liderul trupei şi CEO-ul se pare că Lee Hoo a ajuns într-un fel la conducerea agenţiei, şi a schimbat contractele astfel încât artişti primeau 70% din profit şi CEO-ul 30%.

În cazurile celor din EXO, Kris şi Luhan regăsim aceeaşi situaţie ca şi la Hangeng, aceeşi se regăseşte şi la B.A.P şi cine ştie la câţi alţi care nu au curajul să vorbească sau să se împotrivească.

AOA (FNC Entertainment) şi Boyfriend (Starship Entertainment) ar fi cazurile în care chiar dacă au trecut câţiva ani de la debut aceştia nu au primit o plată pentru concertele, reclamele, turneele şi prestaţiile făcute.

Nu spune nimeni că este uşor să dai o agenţie în judecată, indiferent cât de mică este aceasta, tot are mai multă putere decât un singur om. Cu toate acestea uneori ar trebui să ne gândim că nimeni nu ar fi nebun să piardă banii, timp şi să acumuleze stress cu un proces doar pentru amuzament.

2 gânduri despre „Agenţie vs artist: Cine câştigă?

 1. JWalkerRO

  clar e nevoie de mult curaj.. si multa intalegere(vorbesc de trupe aici..nu artist solo)pentru a da agentia in judecata…pentru ca daca din x membrii..y zic ca „nu e bine” si restul „noi nu avem nimic de comentat”..clar nu vor avea succes..cei ce dau agentia in judecata „daca ceilalti nu au nimic de comentat..clar vor mai multi bani ” (stiu ca asta e cam principalul motiv dar..in ideea ca daca restul sunt multumiti cu ce castiga,ei dc vor mai mult? ). in timp ce partea „intalegatoare”cu agentia „renunta la prieteni pentru bani ” ..vorbind d.p.d.v al opiniei publice..pentru ca in instanta clar vor conta doar dovezile..dar..si faptul ca o trupa „intreaga”da in judecata agentia ar tr sa dea de gandit judecatorilor gen” daca nimeni nu e ok cu mersul lucrurilor..clar ceva nu e in regula”…e greu ca un idol sa castige impotriva agentiei dar..nu imposibil..partea si mai grea vine dupa proces..unde e nevoie de timp pentru a putea sa isi castige dinou reputatia ..in ideea ca e putin greu/necesita munca sa iti gasesti o alta agentie pentru ca in ochii lor esti „problematic”..la urma urmei talentul o sa castige intotdeauna..JYJ nu pot sa isi promoveze muzica cum si-ar dori dar..tot urca in topuri de fiecare data cand lanseaza cate ceva..BlockB erau „oile negre” acum ceva timp si totusi..fac muzica in continuare si au succes..si cu B.A.P se va intampla la fel..indiferent de deznodamantul procesului..cu siguranta o sa mai auzim de baieti mult timp 🙂

  Apreciază

  Răspunde
 2. Aly_alinutza

  Totuși viața de idol are si câteva privațiuni iar când ,,X,, s-a cam saturat de ele (plus daca nu e plătit sau nu i se da tot salariul) vrea sa părăsească agenția si sa scape de el. Pana aici nimic neobișnuit pt. mine dar, mi se pare ciudat ca o data câștiga agenția iar o data câștiga ,,X,, (după mine cam toate cazurile de obicei seamănă intre ele).

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s