[Editorial] Marea Chinei de Sud și marea problemă a idolilor chinezi


https://i0.wp.com/www.asianjunkie.com/wp-content/uploads/2016/07/ChinaSouthChinaSea.jpg

Ce se întâmplă cu idolii de naționalitate chineză? Ce-i cu harta Chinei și ce-i cu certurile politice de pe paginile din rețelele de socializare ale idolilor chinezi?

Dacă nu ați urmărit știrile internaționale în ultima vreme, se petrece un lucru interesant în zona Asiei de Est cu inevitablile urmări și asupra fenomenului kpop. Anume, China se află într-un proces de dispută  în care sunt implicate toate statele din jurul Mării Chinei de Sud, dar principalii actori sunt China, Filipine și Vietnam. Mărul discordiei îl constituie Marea Chinei de Sud, asupra căreia China vrea să-și întărească dominația, deoarece este o importantă rută în transporturile maritime.

Foarte pe scurt, Filipine a dat în judecată China, pentru că aceasta din urmă vrea să dețină întreaga mare, pe când celelalte state se simt nedreptățite. Pentru a vă face o idee, priviți harta de mai jos, în care figurează ariile revendicate de fiecare stat.

https://i1.wp.com/i.cdn.turner.com/cnn/.e/interactive/html5-video-media/2016/07/12/south_china_sea_medium.jpg

Tribunalul Internațional de la Haga a dat câștig de cauză Filipinelor. Bineînțeles, țară comunistă cu un regim dictatorial, China nu dă doi bani pe hotărârea de la Haga, și-și vede în continuare de treabă.

Dar să vedem acum în ce fel influențează acest incident internațional scena kpop din Coreea?

Recent foarte multe vedete de naționalitate chineză au postat pe paginile lor de socializare o hartă a Chinei cu mesajul “China nu poate să devină tot mai mică”(#中国一点都不能少).  Fotografia de pe pagina de instagram a Victoriei de la f(x) are deja peste un milion de comentarii în care fanii vietnamezi, filipinezi și chinezi se înjură reciproc, se arată dezamăgiți sau o laudă pe Victoria pentru decizia acesteia de a susține cauza Chinei.

https://i2.wp.com/i.imgur.com/NWBQnI9.png

Fotografii și comentarii similare apar pe paginile weibo ale lui Fei, Jia , Cao Lu, Lay, Tao, Kris, Zhou Mi și probabil și alții.

https://i1.wp.com/i.imgur.com/l7idriZ.png

https://i2.wp.com/i.imgur.com/IZcidHP.png

https://i2.wp.com/i.imgur.com/yYZwYQw.png

https://kpopro.files.wordpress.com/2016/07/52209-5.png?w=640

Evident, fanii din celelalte țările asiatice nu au fost încântați și s-au arătat dezamăgiți de deciazia acestor idoli de a susține China.

Realitatea este însă alta. Deși aparent acești idoli sunt de partea Chinei, patria lor, în această dispută, de fapt opiniile lor nu sunt luate în considerare. Sigur, susținerea lor poate fi sinceră.  Însă guvernul comunist chinez se așteaptă din partea tuturor chinezilor să susțină China indiferent de situație. În caz contrar, idolii ar risca să fie declarați trădători de patrie și să sufere consecințe mult mai grave decât cele suferite de Tzuyu în urma scandalului cu stegulețele. Politica nedeclarată a Chinei este că vedetele trebuie să fie ambasadori neoficiali ai Chinei, prin urmare trebuie să repete ca niște papagali poziția oficială a guvernului!

Dar nu numai idolii de naționalitate chineză sunt afectați de acest incident, ci și idolii care au legături strânse cu China. Yoona de la Girls’ Generation, care promovează mult în China, este victima aceluiași fenomen, deși este de naționalitate coreeană.

Astfel, idolii care au legături strânse cu China se află între ciocan și nicovală în toată această afacere. Dacă susțin China, fanii din celelalte țări se vor simți trădați, și probabil ei înșiși vor simți că-și trădează propriile convingeri, dar dacă se opun Chinei, riscă să piardă accesul pe piața chineză, să fie considerați trădători sau chiar să fie persecutați politic în propria lor țară. Pentru idoli nu este o alegere simplă, iar fanii uită aspecte importante când se grăbesc să-i judece pentru postările lor.

În orice caz, acest scandal pare să fie abia la început, iar lucrurile se vor complica și mai mult dacă vor fi implicate și Coreea și Japonia. Deja fanii pe netizenbuzz sunt mobilizați împotriva idolilor chinezi, unii cerând renunțarea definitivă la idoli străini.

Surse: onehallyu, thediplomat, cnn

 

 

Save

Reclame

6 gânduri despre “[Editorial] Marea Chinei de Sud și marea problemă a idolilor chinezi

  1. o sa iasa urat..da pana la urma cine se crede china?dumnezeu? da au o mare putera politica,economica,militara etc dar asta nu o indreptateste sa faca toate astea …si sa numai spun de idoli chinezi din kpop,mama lui lay a primit o gramada de amenintari pe contul ei,persoane care au spus ca a crescut un tradator si toate astea pana sa posteze lay pe contul de weibo imaginea aia cu china,o gramada de chinezi comenteaza pe instragamul lui jackson spunandu-i sa posteze si el altii il intreaba cand o sa mai intre pe weibo(adica indirect cand o sa posteze si el)
    si jackson practic nu are de aface cu ,china pt ca el este din hong kong (locuitorii nu se numesc chinezi,traiesc independent de china sau ma rog ceva de genul),doamne ajuta ca tsuyu nu are cont de weibo,adica practic trebuie sa sustii tot caca*** daca vrei sa mai ai cariera(dar tot pierzi multi fani filipinezi etc) dar cel mai mult daca vrei ca familia ta sa traiasca bine si sa nu fie amenintati…urat

    Apreciat de 1 persoană

  2. Pingback: Coreenii nu o vor pe Fei din miss A? | Kpop Romania

  3. Pingback: Artistii chinezi primesc ură din cauza implicări politice? | Kpop Romania

  4. Pingback: China suspendă majoritatea activităților idolilor coreeni pe teritoriul său!!! | Kpop Romania

  5. Pingback: China transmite un mesaj Coreei de Sud cu privire la situația THAAD | K-pop Romania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s