[Editorial] Idoli coreeni și amenințări cu moartea – de ce?

image

Un număr mare de vedete din Coreea de Sud se confruntă cu amenințări cu moartea din partea unor fani, în ultimele luni. Natural, apare întrebarea: de ce se petrece acest lucru?

Idoli din trupe faimoase ca A PinkTwice sau BTS au primit amenințări cu moartea din partea unor anonimi, fie online, fie pe telefon. Acest lucru a pus showbiz-ul coreean în alertă, și se pune problema – cum pot fi vedetele protejate de astfel de amenințări?

Cele mai multe astfel de amenințări sunt scrise într-un moment de furie. Gelozia irațională cauzată de faptul că un idol are o relație cu cineva sau că arată fie și cel mai mic semn de interes față de o persoană de gen opus declanșează o furie incredibilă, ce duce la aceste amenințări.

Când fanii se îndrăgostesc de celebritățile favorite, dincolo de un anumit nivel ce ar putea fi considerat rațional, apare un punct de cotitură. Fanii devin posesivi ca și cum ar fi proprietarii acestori idoli”, declară expertul în cultură Kim Seong Soo. ”Întrucât fanii își consideră idolii favoriți ca fiind în posesia lor, dacă iolii nu fac ce vor aceștia, fanii se înfurie”.

Amenințările cu moartea nu sunt un lucru nou în industria de divertisment din Coreea. Celebritățile au avut de înfruntat astfel de amenințări chiar în fața ușii, ca de exemplu Baby VOX în 1990, care au primit o scrisoare scrisă cu sânge. Au fost cazuri în care s-a încercat rănirea unor idoli: în 2006, lui Yunho din TVXQ i s-a dat o băutură amestecată cu adeziv de către un ”anti-fan”, după care idolul a fost spitalizat.

Odată cu creșterea comunităților online, a devenit mult mai simplu de făcut amenințări pe internet.

Pe 13 iunie, anul curent, un utilizator de pe forumul Ilbe a postat o amenințare împotriva lui Mina din Twice, pe baza unei presupuse relații a acesteia. Agenția formației, JYP Entertainment, a răspuns promp, intenționând să-l dea în judecată pe utilizatorul respectiv, după care acesta și-a cerut scuze printr-o scrisoare scrisă de mână. Acesta a spus că nu știa ce efecte ar putea avea o astfel de amenințare.

image

În zilele următoare, în timpul promovării noului album A Pink, un anonim a telefonat poliției din Gangnam spunând că intenționează să le înjunghie pe cele 6 membre ale trupei.

Ulterior, bărbatul s-a autodenunțat, declarând că este un fan și că nu avea de gând să-și ducă la împlinire planul. Bărbatul a spus că era supărat din cauza unui spectacol televizat în care membrele A Pink mergeau la întâlniri cu tineri actori stagiari. De asemenea, bărbatul susține că se simte înșelat, deoarece ani la rând el a cumpărat produse și materiale promovate de A Pink, în timp ce acestea aveau libertatea de a se întâlni cu alți bărbați.

A-Pink

Pe 30 iunie, același bărbat a telefonat postului KBS-2TV pentru a-i anunța că a pus o bombă ce avea să explodeze în timpul programului Music Bank, la care trebuia să participe și trupa A Pink. Poliția a evacuat locul, dar nu s-a găsit nicio bombă.

Cu un sentiment de putere tot mai mare pe care fanii îl dobândesc în mediul online, severitatea amenințărilor cu moartea crește de asemenea. Prin descrierea unor metode violente, unii fani se folosesc de aceste amenințări pentru a-și controla idolii favoriți.

Trupa Twice a fost victima unui astfel de fan când a început promovarea ei în Japonia. Un alt utilizator pe Ilbe a postat un mesaj în care le acuză pe fetele din Twice că au abandonat Coreea și caută faimă în Japonia din lăcomie. Acesta a spus că le va aștepta pe fete la aeroport cu 10 litri de acid clorhidric.

image

Și alte trupe înfruntă astfel de pericole când merg în străinătate pentru a-și întâni fanii străini.

BTS s-au confruntat cu o astfel de amenințare în martie, anul curent, când o fană a spus că-l va împușca pe Jimin în timpul interpretării solo a melodiei Lie, în Anaheim, unde trupa își desfășura ultimul concert din turneul din SUA. Internauta a adăugat că ar avea și complici. Datorită vigilenței organelor de pază, turneul s-a terminat fără incidente.

Deși majoritatea amenințărilor sunt doar vorbe fără acțiuni propriu-zise, totuși ele rămân un subiect de îngrijorare.

În Coreea de Sud amenințările cu moartea nu sunt ignorate de lege. ”Este o infracțiune să intimiezi pe cineva, să cauzezi teamă”, declară avocatul Yang Ji Min în presa locală. ”Cei condamnați pentru astfel de fapte pot primi până la 3 ani de închisoare și amenzi de până la 5 milioane de Won (4300 dollari).

În concluzie, uneori dragostea fanilor pentru idolii favoriți devine o amenințare, nu doar pentru ei înșiși, ci și pentru idoli.

Voi ce părere aveți? Ați fost vreodată cuprinși de furie când ați aflat că idolul favorit are o prietenă? I-ați dorit moartea? Dar pertenerei idolului vostru? Spuneți-vă părerea în secțiunea de comentarii.

 

Sursa: Kpop Herald

 

9 gânduri despre „[Editorial] Idoli coreeni și amenințări cu moartea – de ce?

  1. INA

    Numai nebuni..auzi a el s-a simtit inselat ca a cumparat mereu albumele lor si ele se intalnesc cu baieti wtf alooooo pe ce lume traim la fel si elfii aia care ii cer unui membru sa paraseasca trupa doar pentru ca s-a casatorit .Este viata lor personala pot sa se intalneasca cu cine vor cand vor cand aud astfel de comentarii ma gandesc daca oare isi dau seama cat de penibili sunt ,idolii astia nici macar nu stiu de existenta voastra nu e ca si cum daca tu DIN PROPRIA TA INITIATIVA ai cumparat albumele trupei,bilete la concerte etc inseamna ca idolii astia trebuie sa si traiasca viata singuri ca altfel le distrugi careiera,sau tu ca fan esti un pretendent al viitoarei relatii….Nu cred ca vreun idol o sa se intaleneasca vreodata cu un fan,si anti fani astia ma frt inteleg ca tu chiar displaci trupa x sau cantaretul x da sa i dai bautura cu adeziv in ea sau sa scri o scrisoare cu sange trebuie sa fi nebuuun..

    Apreciat de 3 persoane

    Răspunde
  2. Juckie20

    Trebuie sa fii dus rău de tot. În primul rand sunt oameni și ei. Eu le mulțumesc ca depun atât efort pentru noi, fanii. Dacă ies la întâlniri care le e problema la fani? Totuși au o vârstă și o sa trebuiască sa își facă o familie. Nu poate rămâne singur/a doar pentru fani. Dacă le cumperi albumele și bilete la concertul e pentru ca vrei sa ii vezi/le vezi și sa te bucuri de muzica lor. Îi văd ca fac efort mare ca sa îi mulțumească pe tot fanii lor și asta apreciez. Eu ,dacă sunt sănătoși, fericiți și ca își iubesc cariera(mă refer la partea teoretica, adică muzica) mă bucur enorm ca le mai ascult muzica și vocea* . Nu o sa rămână așa cum sunt acum, sunt vârstele în care frumusețea e în toi, nu zic ca devin monștri, dar cu toți îmbătrânim și nu mai aratam cum era o data. Deci nici ei nu o sa fie așa vesnic și cu cât îmbătrânesc apar ridurile, parul alb,’oboseala’ și fanii disperații nici nu o sa se mai uite la ei. Trebuie sa îi iubești persoana lor, persoanaliatea. O sa mai vina și alți mai tineri și poate și mai buni ca talent ca cei din prezent și fanii o sa îi uite. Deci de ce nu si-ar face și ei o viata? În primul rand și asta e esențial.

    Apreciază

    Răspunde
  3. susodoi

    Atât de urât… Va dați seama cum se simt idolii/vedetele când li se zici „Te voi împușca la concert și am si ajutoare” . Cum sa iti mai vina sa faci concertul ?! Trebuie sa fi masochist..Toți țin la viața lor.

           Dar asta este...de când lumea exista astfel de oameni cu probleme mintale (sau doar tâmpiți). Și ideea de -idol- asta creeaza, monștri din ăstia. Scuzați-mi afirmația..dar ar trebui sa se meargă pe alt principiu. Nu pe principiul: suntem idolii nu avem voie sa ne întâlnim și facem multe fan service uri. Unii oameni...mai slabi de suflet o iau pe arătură. De ar fi din start nonconformiști, ca artiștii în general, și si-ar arata latura lor originala..fiecare ar face muzica cum le place.. Nu ar mai fi tratați cu chiiiiiaaar atâta admirație - pana la obsesie .
    Asta este părerea mea ... :) sper ca se înțelege ce vreau sa zic..
    

    Apreciază

    Răspunde
  4. YaoiQueen

    Numai sa incerce curva aia sa ii faca ceva lui Jimin si o omor eu!!!😡😡

    Desi nu ii inteleg pe ,,fanii” de genul, daca esti nervos ca unul dintre membrii tai favoriti e intr-o relatie cu cineva, omoara acea persoana cu care iese, NU pe el

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde
  5. Rachell

    Sincera…poate nimeni nu ma va crede dar am visat ca intr-un aeroport Jimin urma sa fie impuscat, dupa ce am vazut articolul asta am crezut ca am innebuni, in fine revenind…nu mi se pare normal faptul ca tu ca persoana cu capul pe umeri (poate) sa spui ca idolul ‘y’ e doar al tau, bai frate eu cunosc multi A.R.M.Y care spun ca V e doar al lor sau ceilalti membrii, bai stati asa ca nu voi i-ati facut si nici nu i-ati crescut voi, nu-i detine nimeni, nu mai sunt copii ca sa aibe nevoie de o persoana care sa-i detina cum ar fii parintii lor…NU! nimeni nu-i detine si incetati cu chestiile astea, ar trebui sa fii dement de-a dreptul incat sa ameninti un idol K-pop sau orice alta persoana care nu ti-a facut nimic cu moartea. Am ajuns intr-un punct in care pana si copii de 10-11 ani scriu pe internet ca ei ar vrea sa ucida idoli K-pop pe care nu-i suporta, ei bine frate daca nu-ti place de acea persoana pleaca si nu te mai uita la ea, cu ce ti-a gresit acel idol K-pop pe care nici nu-l detii nici n-ai niciun drept asupra lui? Oamenii in special artistii de muzica nu mai au dreptul la o viata normala, toti sunt judecati si amenintati, pentru ce? Pentru ca niste oamenii dementi ii considera doar al lor? Sa fereasca Dumnezeu ce ne va astepta in viitor, daca va mai fii un viitor.

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde
  6. Rachell

    Sincera…poate nimeni nu ma va crede dar am visat ca intr-un aeroport Jimin urma sa fie impuscat, dupa ce am vazut articolul asta am crezut ca am innebuni, in fine revenind…nu mi se pare normal faptul ca tu ca persoana cu capul pe umeri (poate) sa spui ca idolul ‘y’ e doar al tau, bai frate eu cunosc multi A.R.M.Y care spun ca V e doar al lor sau ceilalti membrii, bai stati asa ca nu voi i-ati facut si nici nu i-ati crescut voi, nu-i detine nimeni, nu mai sunt copii ca sa aibe nevoie de o persoana care sa-i detina cum ar fii parintii lor…NU! nimeni nu-i detine si incetati cu chestiile astea, ar trebui sa fii dement de-a dreptul incat sa ameninti un idol K-pop sau orice alta persoana care nu ti-a facut nimic cu moartea. Am ajuns intr-un punct in care pana si copii de 10-11 ani scriu pe internet ca ei ar vrea sa ucida idoli K-pop pe care nu-i suporta, ei bine frate daca nu-ti place de acea persoana pleaca si nu te mai uita la ea, cu ce ti-a gresit acel idol K-pop pe care nici nu-l detii nici n-ai niciun drept asupra lui? Oamenii in special artistii de muzica nu mai au dreptul la o viata normala, toti sunt judecati si amenintati, pentru ce? Pentru ca niste oamenii dementi ii considera doar al lor? Sa fereasca Dumnezeu ce ne va astepta in viitor, daca va mai fii un viitor.

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un comentariu