Cultura K-pop – unul din factorii creșterii nr. studenților internaționali în Coreea

Cultura k-pop este un fenomen asociat unui virus ce ia amploare în multe țări ale lumii. În consecință, au loc schimbări demografice în populația tării. În ultimii ani s-a înregistrat un număr mai mare de studenți internaționali, iar naționalitatea lor este tot mai variată. 

Doar cu 10 ani în urmă situația era total diferită. Marea majoritate a studenților internaționali o alcătuiau reprezentanții Chinei.

Astăzi, fiind inspitați de muzica la modă și de artiștii atrăgători, tot mai mulți fani în mai multe țări își iau bagajele și plec să studieze patria idolilor favoriți. Mulți studenți declară că anume k-pop-ul a fost un factor decisiv, care a influențat asupra deciziei de a studia în Coreea de Sud.

În Suedia, Paulina Bonnevier a fost printre primele care a fost atrasă de k-pop: „Când am început să ascult muzică k-pop, acest gen nu era destul de popular la acel moment, de aceea îmi era foarte greu să găsesc persoane care împărtășeau aceeași pasiune. Dar azi, muzica coreeană devine tot mai populară. Cred că toți ce ascultă k-pop au visat să ajungă cel puțin o dată în Coreea.”

O studentă din Marea Britanie pe nume Kateline Ho, la fel, a vorbit despre cum piesele K-pop au devenit un catalizator, datorită cărora ea s-a interesat de cultura, societatea și limba coreeană. Ea a spus: „Cultura sud-coreeană nu a fost niciodată populară în țara mea. Dacă cineva asculta k-pop se considera anormal, iar pentru că ascultai acest gen de muzică, puteai să fii agresat și pus la zid.” Ea a mai spus că odată cu popularitatea trupei BTS, părerea despre k-pop în țara ei s-a mai schimbat.

Vorbind despre migrația în Coreea, trebuie de menționat că nu este ceva nou. La mijlocul anilor 2000 s-a urmărit o creștere a turiștilor japonezi, în general, femei la vârsta de 50 de ani și mai mult. Ei au decis să viziteze țara după ce au urmărit drama „Winter Sonata”.

Pe atunci, pe portalurile de știri coreene, turiștii japonezi erau numiți „cei ce răspândesc valul hallyu”, pentru că ei vizitau numaidecât toate „locurile sfinte” unde aveau loc filmările pentru drame.

În comparație cu ei, migranții k-pop sunt mult mai tineri și scopul lor nu este doar acela de a vizita patria acestui gen de muzica, dar și de a învăța cultura, istoria și limba coreeană.

Potrivit datelor, în octombrie 2017, în Coreea s-au înregistrat 123 de mii de studenți înternaționali, cu 40% mai mulți față de anul 2007.

Studenții din China ocupă și acum o poziție majoritară, de aproximativ 55%, apoi urmează studenții din Vietnam, Japonia, Mongolia și SUA.

Franța ocupă și ea o poziție din lista de 12 țări, care trimit anual în Coreea peste 1000 de studenți. În 2009, aici învățau doar 287 de francezi. În anul 2012, această cifră a crescut semnificativ. În 2011, pentru prima dată SM Entertainment a avut un concert cu trupele sale în Paris. Atunci, biletele au fost vândute în doar 15 minute, iar agenția a decis să mai țină un concert suplimentar.

În anul 2013, studenții francezi erau mai mulți la număr decât cei ruși, care mai înainte formau cea mai influentă naționalitate europeană în campusurile coreene. Anul trecut, numărul studenților francezi a crescut până la 1344 de persoane.

Nu putem să afirmăm exact că fluxul de studenți internaționali se datorează doar fenomenului k-pop, pentru că universitățile promovează o politică activă de atragere a persoanelor din tot mai multe țări, dar nu putem nega influența muzicii.

Președintele Asociației Internaționale de Investigare a Valului Hallyu, Oh In Gyu, fiind și profesor la Facultatea de Limbi Străine de la Universitatea japoneză Kansai Gaidai, a declarat: „Încă în anul 2010 urmărim o creștere bruscă a studenților în cele mai bune 5 universități din Seoul. Despre acest fenomen s-a vorbit și pe portalurile de știri, dar nici o sursă nu a oferit o analiză convingătoare care explică creșterea numărului de studenți internaționali în Coreea de Sud.”

În acel timp, Og In Gyu era profesor la Universitatea Yonsei: „Până în anul 2010, numărul studenților internaționali se ridica la 3000 de persoane, dar după 2010 numărul a crescut până la 7000. Eu țin minte că profesorii erau entuziasmați de această creștere bruscă, dar se temeau că valul hallyu nu va dura mult, ca de exemplu, popularitatea filmelor făcute în Hong-Kong la începutul anilor 1990. Însă le-am spus să stea liniștiți, pentru că eram sigur popularitatea hallyu nu va fi de scurtă durată.”

În ceea ce privește migrația fanilor kpop, Alshaima Mohammed din Emiratele Arabe Unite, care a terminat programul de bacalaureat la Universitatea Coreea din Seoul, a spus că sunt mulți fani care vor să viziteze Coreea de Sud după ce au vizionat drame și videoclipuri coreene. Ea a mai adăugat că în Emiratele Arabe încă nu sunt mulți fani, însă ea cunoaște persoane care doresc să învețe și să lucreze în Coreea, datorită pasiunii de a urmări drame produse aici.

Recent a avut loc concertul SM Entertainment în Dubai, care a devenit un eveniment important și a adunat mulți fani.

Mohammed a declarat că mulți fani k-pop din țara ei îi convingeau pe prietenii lor să cumpere bilete la eveniment ca să le arate artiștilor favoriți că ei sunt populari în Emiratele Arabe, iar idolii să mai revină cu alte concerte. În opinia lui Mohammed, mulți fani k-pop visează să trăiască și să lucreze în Coreea de Sud, pentru că sunt siguri că viața lor în această țară va fi la fel de luminoasă și perfectă cum este cultura k-pop.

Însă nu trebuie să uităm că, ca și oricare altă țară, Coreea are părți pozitive și părți negative, iar alegerea unui loc de studiu trebuie decisă cu ajutorul argumentelor foarte bine-gândite.

sursa: yesasia

7 gânduri despre „Cultura K-pop – unul din factorii creșterii nr. studenților internaționali în Coreea

 1. complexity

  Hai că BTS ajuta şi la schimbarea părerii unora asupra kpop-ului, gen la mine in liceu acum după ce mulţi au dat de BTS s-au mai deschis la minte cu cultura asta, si mulţi băieţi, văd că ascultă multe trupe mai ales trupe de fete ca mna 😂😂😂😂😂
  Eu mă bucur ca acum nu mai sunt văzută o ciudată ca ascult un gen muzical „pe care nu îl înţeleg ” de parca ei inteleg ceva când ascultă „Luis Fonsi si Maluma” mhm 😂😂😂

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
 2. andrakimvx

  In fiecare zi eu si pritenele mele vorbim la scoala despre kpop.Cea ce ma enerveaza este ca ne iau in ras ca vorbim numai despre coreni.Azi un baiat n-ea intrbat de ce na place corea si eu i-am spun pt muzicas drame si pentru ca toti sunt frumosi.Asa cum lor le place manelele asa ne place noua kpop.

  Apreciază

  Răspunde
 3. Min

  Coreea de Sud este frumoasă,dar doar să o vizitezi o săptămână,cel mult două.
  Este o luptă permanentă si o presiune pe umerii coreenilor de care nu ne dăm seama.
  Vedem doar partea roz a lucrurilor.
  Oare de ce se sinucid atâția oameni?Oare de ce îsi fac operații din adolescență?De ce se înfometează?
  Standardele sunt mult prea ridicate,iar psihicul este la pământ.
  Ne place să vedem doar idolii nostrii perfecti cu viața lor perfectă în țara lor perfectă…

  Apreciat de 3 persoane

  Răspunde
 4. Dana's

  Visez de mult sa vizitez Coreea S, Japonia, China si nu numai din dragostea pt k-pop, ci ca am fost atrasa de mica de aceasta cultura. In continuare imi doresc si sper sa ajung.
  Cu standardele e o mica(mare) problema. Aici cred ca depinde de fiecare, de cum se acomodeaza si altele.
  Nu pot spune nimic, n-am fost, nu stiu cum e si cu ce se mananca. Dar sunt constienta ca nu totul e roz si dulce asa cum se lasa de vazut.

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s