Industria coreeană de film trece printr-o perioadă grea

image

Între filmele de senzație de la Hollywood și lipsa filmelor domestice, industria coreeană de film trece prin cel mai slab an din punct de vedere financiar din anii ’90 încoace, când cinematografele erau dominate de filmele de import.

În ultima perioadă, jumătate din top 10 sunt filme de import. Poate că nu sună prea rău, având în vedere că numărul filmelor străine erau patru în 2014 și 2015, două în 2016 și trei în 2017, dar în prezent vânzările biletelor la filme străine domină.

Clasamentul coreean înregistrează filmele în funcție de numărul de bilete vândute, nu valoarea toatală a biletelor. În mai anul curent, numărul biletelor la filme străine a fost de 67.6 %, cel mai mic procent din mai 2014.

“Avengers: Infinity War” rămâne pe locul 1 cu 11,18 milioane de bilete vândute, în timp ce “Black Panther” se află pe locul 4 cu 5,29 milioane de bilete vândute.

image

 

“Along with the Gods: the Two Worlds” și “1987: When the Day Comes” ocupă locurile 2 și 3, cu 5,8 respectiv 5,4 milioane de bilete vândute, deși au fost lansate anul trecut.

Filmul coreean cu cele mai multe bilete vândute este Believer, cu ,6 milioane de bilete vândute și se află pe locul 5 în clasament, deși asta nu va dura mult deoarece “Jurassic World: Fallen Kingdom” urcă rapid în top, vânzând mai multe bilete pe zi decât “Believer” în ultimele două săptămâni.

Așadar este posibil ca pentru prima dată din 2011 să nu avem niciun film coreean cu peste 10 milioane de bilete vândute, numărul necesar pentru ca un film să fie considerat megahit. Cu trei ani în urmă, “Veteran” și “Assassination” au trecut ambele de 10 milioane, iar în 2014 filmul The Admiral: Roaring Currents devenise cel mai de succes film cu 17.6 milioane de bilete vândute.

Ce s-a întâmplat? Cea mai simplă explicație ar fi că pur și simplu filmele coreene au fost eșecuri comerciale în acest an. “Golden Slumber” cu Gang Dong Won și Han Hyo Ju a fost un eșec și din punctul de vedere al criticilor de film și din punct de vedere comercial, cu doar un milion de bilete vândute. “Detective K: Secret of the Living Dead” a fost singurul din serie care a pierdut bani cu vânzări mai mici decât bugetul filmului.

Și filmul coreean “The Princess and the Matchmaker” a avut încasări mai mici decât bugetul filmului, în timp ce “Seven Years of Night”, cu actori ca Jang Dong Gun și Ryu Seung Ryong a avut rezultate tragice cu doar 600 de mii de bilete vândute. După o serie de eșecuri,  se zvonea că 20th Century Fox se retrage din industria de film din Coreea, însă compania a dezmințit zvonurile.

Deși filmul Burning a fost aclamat de critici, a eșuat lamentabil la public. Cu multe nume mari în dificultate, filmele de buget mic, ca de exemplu “Little Forest” – 1.5 milioane de bilete sau “Gonjiam: Haunted Asylum” – 2.6  milioane de bilete vândute, reprezintă succese financiare fulminante.

Dacă tendința va continua, va fi primul an din 1998 când locul 1 la vânzarea biletelor nu va fi ocupat de un film coreean. Înainte de 2000 filmele străine dominau cinematografele.

Pentru a proteja industria de film din Coreea, s-a dat o lege în 1967 pentru ca cinematografele să ruleze un film coreean timp de 146 de zile pe an. Dar odată cu filmul de succes Shiri din 1999 și cu regizori consacrați ca Park Chan Wook și Bong Joon Ho, numărul de zile cu filme coreene obligatorii a fost redus la 73 în 2006.

În continuare producătorii locali de film vor avea probleme cu noile producții de la Hollywood “Ant-Man and the Wasp”, “Mission: Impossible – Fallout” și “Venom” care vor fi lansate între iulie și octombrie.

Vestea bună pentru fanii filmului coreean este că urmează să apară filmul The Spy Gone North în regia lui Yoon Jong Bin. Principala atracție va fi rolul lui Hwang Jung Min, alături de care vor juca Cho Jin Woong și Ju Ji Hoon, alți doi actori îndrăgiți.

“Drug King”, în care joacă cel mai prolific actor, Song Kang Ho, este programat pentru acest an, dar impactul acestui film va fi probabil destul de redus având în vedere că lansarea a fost stabilită pentru iarnă.

Sursa: Kpop Herald

 

Un gând despre „Industria coreeană de film trece printr-o perioadă grea

  1. Ivy~💚

    Astept sa apara „Along with the Gods: the Two Worlds 2” sunt sigura ca va fi o schimbare socanta in statistici pentru ca filmul este foarte asteptat. :))

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s