Vedetele K-pop susţin politica unei Chine unite + publicul le critică şi condamnă

Vedetele de etnie chineză din K-Pop au publicat diferite postări în care susţin politica cu privire a unei Chine unite şi critică protestele din Hong Kong, fapt care a adus asupra lor furia publicului.

Mai mulţi idoli faimoşi printre care Lay din EXO, Jackson din GOT7, Victoria din f(x), Lai Kuanlin, Kyulkyung, The8 şi Jun din Seventeen, Yuqi din (G)I-DLE şi mulţi alţii au făcut mai multe postări pe Weibo în care susţin „politica unei Chine unite” din Hong Kong, condamnând şi protestele din Hong Kong.

Publicul i-a criticat şi continuă să îi critice dur pentru acest fapt, în special pentru că Jackson e din Hong Kong, iar Kuanlin e din Taiwan.

Care e, mai exact, contextul acestei situaţii vă spun în continuare.

Sute de mii de persoane au protestat la Hong Kong contra unui proiect de lege al guvernului local asupra extrădării, care ar autoriza China continentală să urmărească opozanții săi politici și ar legitima răpirile. Organizatorii au estimat numărul participanților la marș la un milion, în timp ce poliția, care în mod obișnuit oferă cifre net inferioare, a anunțat prezența a 240.000 de persoane.

Criticii susțin că proiectul de lege va plasa populația la discreția unui sistem judiciar chinez opac și politizat și va da Chinei continentale dreptul de a cere transferul presupușilor criminali, permițându-i să vizeze în totală impunitate inamicii săi politici. Pentru că legea vizează simplificarea procedurilor permițând trimiterea suspecților spre terțe țări sau teritorii, cum este China continentală, Macao și Taiwan, în plus față de cele 20 de țări cu care Hong Kong-ul dispune de convenții de extrădare.

Ceea ce îngrijorează este extrădarea spre China continentală, suspiciunile fiind întărite de o serie de dispariții de personalități critice față de puterea chineză, printre care un grup de editori disidenți din Hong Kong care publicau texte ce îi vizau pe liderii chinezi. Ei au reapărut în China continentală, după ce mărturisiseră crime nepolitice – infracțiuni rutiere vechi de 13 ani.  De asemenea, un miliardar a fost dat dispărut dintr-un hotel de lux, iar apoi a fost plasat în detenție pe continent.

În Hong Kong se desfăşoară proteste pro-democraţie de săptămâni întregi şi nu sunt semne vizibile că se vor opri. Acestea nu se întâmplă din senin, având în spatele lor o istorie de zeci de ani.

Trebuie să începem cu faptul că Hong Kong nu este ca restul oraşelor chinezeşti. A fost o colonie britanică mai multe de 150 de ani, o parte din ea, insula Hong Kong a fost cedată Marii Britanii după război în 1842. Mai târziu, China le-a oferit şi restul Hong Kongului – Noile Teritorii – britanicilor pentru 99 de ani.

A devenit un port comercial foarte aglomerat, iar economia sa s-a ridicat enorm în anii 50, devenind un centru principal de producţie. Teritoriul mai era şi populat de mulţi migranţi, ce au imigrat aici în urma instabilităţii, a sărăciei şi a persecutării suferite în China.

Apoi, la începutul anilor 80, odată ce se apropia sfârşitul celor 99 de ani de „împrumut”, Marea Britanie şi China au început să negocieze viitorul Hong Kongului, guvernul comunist din China susţinând că acesta trebuie să fie returnat conducerii chineze.

Cele două părţi au ajuns la o înţelegere în 1984, care presupunea că Hong Kong va reveni înapoi Chinei în 1997 sub principiul „o ţară, două sisteme”.

Asta însemna că în timp ce va fi parte dintr-o ţară, din China, Hong Kong va avea „un nivel înalt de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a apărării” timp de 50 de ani. Drept rezultat, Hong Kong are propriul sistem juridic, propriile graniţe, drepturi, printre care libertatea la întrunire şi libera exprimare, toate fiind protejate.

De exemplu, este unul dintre puţinele locuri pe teritoriul Chinei, unde oamenii pot comemora Protestele din Piața Tiananmen din 1989, unde poliţia şi armata a deschis focul în protestatarii neînarmați din Beijing.

…Dar lucrurile încep să se schimbe.

Hong Kong încă se bucură de multe libertăţi pe care nu le întâlneşti în China – dar toate astea încep să dispară. Grupurile pentru drepturile omului acuză China că se implică tot mai mult în Hong Kong, aducând drept exemplu nişte hotărâri ce au înlăturat legislatorii democratici. De asemenea, cinci librării  şi un magnat din Hong Kong au dispărut pur şi simplu – toate ajungând în custodia Chinei.

Artiştii şi scriitorii spun că se află sub o presiune majoră de auto-cenzură, iar un jurnalist Financial Times a spus că i s-a interzis să intre în Hong Kong, după ce a fost prezent la un eveniment al unui activist independent.

Un alt punct cheie a fost reforma democratică.

Liderul Hong Kongului, şeful exectuvi, este ales la moment de o comisie electorală formată din 1200 de membri – un organ, în mare parte, pro-Beijing, ales de doar 6% din alegătorii eligibili.

Nu toţi cei 70 de membri ai organului legislativ, consiliul, sunt aleşi direct de către alegătorii din Hong Kong. Majoritatea locurilor nici nu sunt supuse unor voturi directe, acestea fiind ocupate de parlamentari pro-Beijing.

Unii membri aleşi au fost excluşi din barou, după ce Beijing a emis o hotărâre controversată, care i-a discalificat pur şi simplu.

Mini-consituţia Hong Kongului, Legea fundamentală, spune că atât şeful de stat, cât şi consiliul legislativ, trebuie să fie aleşi într-un mod democratic – dar există un dezacord cu privire la cum aratp acest fapt.

Guvernul chinez a spus în 2014 că le va permite alegătorilor să îşi aleagă liderii dintr-o listă aprobată de un comitet pro-Beijing, dar criticii au spus că asta e o „democraţie falsă” şi propunerea nu a fost votată.

Legea fundamentală va expira peste 28 de ani, adică în 2047 – şi nu este clar ce se va întâmpla atunci cu autonomia Hong Kongului.

În timp ce majoritatea oamenilor din Hong Kong sunt de etnie chineză şi cu toate că regiunea face parte din China, majoritatea oamenilor nu se identifică drept chinezi.

Mai multe sondaje făcute de Universitatea din Hong Kong arată că majoritatea oamenilor se identifică drept „Hong Kongonezi” – doar 11% spun că sunt „chinezi” – şi 71% spun că nu se simt mândri că sunt cetăţeni chinezi.

Diferenţa este extrem de mare în rândul tinerilor, în special.

„Cu cât mai tineri sunt respondenţii, cu atât mai puţin se simt mândri că sunt cetăţeni chinezi. De asemenea, au o părere negativă cu privire la politicile guvernului central legate de Hong Kong”, a spus un reprezentant al universităţii.

De asemenea, în ultimii ani a crescut sentimentul de anti-China în Hong Kong, oamenii plângându-se de turiştii nepoliticoşi ce nu respectă regulamentele locale şi ridicarea costurilor de trai. Unii activişti tineri chiar au cerut independenţa Hong Kongului de China, lucru ce a alarmează guvernul din Beijing.

Protestatarii sunt de părere că dacă va fi aprobată legea extradării, acest fapt va pune teritorul sub un control şi mai strict al Chinei.

China a condamnat protestele din Hong Kong şi le-a calificat drept „comportament care se apropie de terorism” – un semn că îşi înăspreşte discursul cu privire la proteste şi că e posibil să acţioneze în forţă. E a doua oară în această săptămână când autorităţile de la Beijing califică protestul drept terorism, conform BBC.

Mai mult de atât, în jur de 180 de zboruri din Hong Kong spre Boston, Taipei şi alte oraşe au fost anulate luni din cauza protestelor care paralizează oraşul de peste două luni, relatează CNN.

Mii de protestatari îmbrăcaţi în negru au ocupat aeroportul, în timp ce alte sute se îndreaptă spre aeroport pentru a se alătura protestului. Mulţi au adăugat un nou accesoriu: o banderolă pentru a-şi acoperi un ochi în semn de solidaritate cu o femeie care a fost rănită grav la faţă duminică seară, în timpul unui protest, relatează AFP. Femeia ar fi fost lovită de proiectile aruncate de poliţie şi şi-ar fi pierdut vederea. Călătorii au fost prinşi la mijloc în confruntarea protestatarilor cu guvernul din Hong Kong, deşi protestatarii încearcă să-i ajute – aceştia au făcut loc atunci când un pasager a avut nevoie să ajungă la birourile de check-in.

Până acum, autorităţile de la Beijing s-au limitat în răspunsuri directe la situaţia din Hongkong. China s-a angajat, însă, într-o campanie de boicot împotriva firmelor care susţin protestele din fosta colonie britanică. Cathay Pacific, compania aeriană din Hong Kong, dependentă de piaţa chineză, a fost forţată de campania de boicot din presa de stat chineză să ia măsuri împotriva personalului care s-a alăturat protestelor după ce, anterior, le dăduse permisiunea de a face ce doresc, relatează BBC.

„Poliţiştii din Hong Kong ne omoară”, se putea citi pe un banner fluturat de un protestatar. „Hong Kong nu mai este un loc sigur”, scria pe alta. Pe pereţii, coloanele şi barierele aeroportului, protestatarii au scris cu roşu „Ochi pentru ochi” în engleză şi chineză.

Unii manifestanţi au spus că aeroportul a fost ales ca loc de protest deoarece au crezut că poliţia nu va lansa gaze lacrimogene în prezenţa vizitatorilor internaţionali, aşa cum s-a întâmplat pe străzile oraşului.

Revenind la celebrităţile K-pop, publicul este extrem de nemulţumit şi îi critică pentru postările lor publice care susţin China, deşi unii fani menţionează că aceştia nu ar avea de ales. Cert este că situaţia politică din Hong Kong va influenţa nu numai teritoriul acestuia, iar poziţia şi situaţia vedetelor chineze din Coreea ar putea fi pusă la risc.

surse: (1) (2) (3) (4) (5) (6)

2 gânduri despre „Vedetele K-pop susţin politica unei Chine unite + publicul le critică şi condamnă

  1. Monbebe

    Este la fel ca atunci când se discuta despre Marea Chinei de Sud.
    Dacă nu susțin China nu vor putea să promoveze acolo. Se vede cu ochiul liber că sunt obligați să facă asta.

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s