Coreea de Sud comemorează Ziua Internaţională a Femeilor de Reconfortare

În săptămâna cu numărul 1400 în care continuă protestele împotriva sclaviei sexuale impusă de Japonia pe timpul celui de-al doilea război mondial, a venit mii de protestatari în faţa statuii păcii a femeilor de reconfortare*, în special în timpul relaţiilor de comerţ tensionate dintre Tokio şi Seul şi a muncii forţate a coreenilor în timpul ocupaţiei japoneze din anii 1910-1945.

Chiar dacă temperatura aerului ajungea până la 35 de grade Celsius, protestatarii au stat în faţa ambasadei japoneze în care le cere autorităţilor să accepte responsabilitatea deplină şi să ofere compensare pentru toate faptele comise împotriva populaţiei coreene în timpul ocupării coloniale.

De asemenea, şi preşedintele Moon Jae In şi-a arătat susţinerea pentru o rezoluţie centrată pe victime în problema sclaviei sexuale.

„Din perspectiva drepturilor universale ale omului, vom continua să vorbim tot mai tare despre problema sclaviei sexuale drept o chestiune de pac şi de protejare a drepturilor femeilor în comunitatea internaţională,” a scris acesta într-o postare pe Facebook, miercuri dimineaţa.

Protestele din această săptămână coincid cu Ziua Internaţională a Comemorării fostelor sclave sexuale, fiind în ziua când a avut loc prima mărturie publică în 1991 de activista Kim Hak Sun împotriva sclaviei sexuale forţată de Japonia în timpul celui de-al doilea război mondial.

Park Min Hee,  funcţionară de 40 de ani, a spus că a venit la protestele de miercuri ori de câte ori a avut timp, chiar şi în timpul pauzei ei de masă.

„Particip ori de câte ori am timp după muncă. M-am gândit că ar trebui să-mi fac timp să vin astăzi, din moment ce vor fi 100 de ani de la mişcarea din 1 martie,” a spus aceasta.

O protestatară o ţine de mâini pe Kil Won Ok, una dintre supravieţuitoarele sclaviei sexuale a japonezilor, la protestul de miercuri. Kil le-a mulţumit celor care au venit şi le-a cerut să „lupte până la capăt”

Lee Ji Oh, un elev de liceu, a venit să facă voluntariat la protestele de miercuri, oferind sticle de apă tuturor protestatarilor.

„Am început să fiu interesat de problema femeilor de reconfortare la clubul de istorie de la şcoală în care particip timp de trei ani. Primul meu protest de miercuri a fost când eram la gimnaziu şi am de gând să particip şi când voi fi la universitate,” a spus acesta.

Protestele săptămânale – li se mai spune şi „Marşul de miercuri” – au început pentru prima dată în 1992 şi continuă până în prezent în faţa fostei ambasade japoneze. În 2011, în faţa ambasadei a fost amplasată aşa-numita „statuie a păcii” a unei victime.

Ryota Sono, un jurnalist japonez de 38 de ani ce a participat la protestele de miercuri spune că a mers la marşuri similare şi în Osaka.

„Sunt de părere că Japonia trebie să îşi asume responsabilitatea pentru tot ce le-au făcut fostelor sale colonii,” a spus el. „Nu am fost niciodată la Seul în zilele de 14 şi 15 august şi mă gândeam că prin participarea la protest, noi (japonezii şi coreenii) vor putea să coopereze. Mai sunt şi alţi japonezi ce au venit la marşul de astăzi, dar e greu să-i distingi, pentru că s-au răspândit în diferite locuri.”

Sono spune că susţine mişcarea de protest împotriva Japoniei, menţionând că şi el este „o victimă a incidentului Fukushima”.

„Aş vrea să boicotez şi Jocurile Olimpice de la Tokio şi susţin mişcarea de protest din Coreea,” a zis acesta.

Alte 53 de proteste asemănătoare a fost ţinute miercuri în alte 36 de oraşe ale Coreei de Sud şi în străinătate, în semn de solidaritate.

Protestatari japonezi la marşul de miercuri din Seul ţinând o pancartă pe care scrie „Abe trebuie să îşi dea demisia”

Protestatarii ţin pancarte făcute de ei. Pe una dintre ele scrie: „Cu cât mai mult încercaţi să ştergeţi un adevăr istoric, cu atât mai mult se va răspândi”.

Potrivit unui raport cu privire la drepturile omului întocmit de ONU în 1996, între anii 1932 şi 1945, peste 200,000 de femei au fost forţate să intre în bordelurile armatei japoneze. Dintre 240 de femei sud-coreene care au depus mărturie cu privire la experienţa lor, doar 20 mai sunt în viaţă.

Tokio susţine că problemele cu privire la sclavia sexuală şi munca forţată au fost rezolvate printr-un tratat bilateral semnat în 1965. La acel moment, dictatorul Park Chung Hee căuta intensiv susţinere şi investiţii din străinătate, iar Japonia a oferit 300 de milioane de dolari drept ajutor şi un împrumut de 200 de milioane de dolari pentru tratatul ce a soluţionat jumătate din problemă. Potrivit raportului din 1966 ale CIA, între anii 1961 şi 1965, Partidul Republican Democrat al lui Park de asemenea a obţinut două treimi din fondurile lor de la firme japoneze. Curtea Supremă din Coreea a hotărât anul trecut că tratatul din 1965 nu anulează drepturile persoanelor de a cere compensaţie.

În mod similar, în 2018, conducerea lui Moon Jae In a închis o fundaţie sponsorizată de Japonia, creată de fosta preşedintă Park Geun Hye, ce se presupunea că trebuia să fie o înţelegere „finală şi ireversibilă” cu privire la problema sclaviei sexuale. Înţelegerea a fost criticată pentru că nu obliga niciun fel de compensaţii oficiale sau responsabilitate juridică de la guvernul japonez.

*Femei de reconfortare (în limba japoneză: 慰安婦ianfu) sau femei de reconfortare a militarilor (従軍慰安婦jūgun-ianfu) este o denumire eufemistică a celor 60.000 – 200.000 de femei, care au fost transformate în sclave sexuale pentru militarii japonezi în timpul celui de-al doilea război mondial. Istoricii și cercetătorii fenomenului au afirmat că majoritatea acestor femei proveneau din Coreea (aproximativ 80%), dar și din China și alte teritorii ocupate de japonezi. Femeile tinere din țările aflate sub controlul Imperiului Japonez au fost recrutate pentru a lucra în popote ale militarilor sau în fabrici, sau, după cum există unele mărturii au fost pur și simplu răpite de la casele lor. Există mai multe mărturii conform cărora, în mai multe cazuri, chiar militarii au fost cei care au participat la răpirea unor femei. (Mai multe aflaţi pe Wikipedia, sursa (2)).

sursă (1) (2)

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s