Lupta pentru Wonho și de ce contează pentru fanii K-pop

Imagini pentru wonho gorgeous

Ce ce lupta fanilor pentru a-l readuce pe Wonho în MONSTA X are relevanță pentru K-pop în general?

Pe 31 octombrie, mulți fani internaționali s-au trezit aflând știrile șocante și neașteptate potrivit cărora iubitul membru Wonho părăsise MONSTA X.

Pentru Monbebes, a fost imposibil să de înțeles acest anunț brusc, iar lucrurile s-au agravat pe măsură ce au apărut mai multe detalii despre plecarea sa. De la anunț, fanii s-au luptat non stop pentru a-l readuce în echipă, împotriva oricăror șanse.

La prima vedere, pentru cei din exterior poate părea un caz în care fanii nu pot să se despartă de el, dar dacă săpați mai adânc, devine clar că acestă poveste este mult mai mare decât cea a unui membru care pleacă dintr-un grup – este vorba despre un ciclu toxic din industria K-Pop care s-a concentrat întotdeauna în jurul impactului care schimbă viața unora în baza unor zvonuri, a companiilor care refuză să-și protejeze artiștii și tendința Coreei de a-și dezumaniza idolii.

Scurtă recapitulare

Știrile plecării lui Wonho au ieșit la iveală printr-o scrisoare scrisă de mână fanilor în primele ore de Halloween în SUA. Nu a durat mult mai mult până la publicarea unei declarații oficiale de la Starship Entertainment care confirma plecarea. Monbebes au  dezvăluit rapid că  Wonho pleacă din cauza unui zvon perpetuat de fosta stagiară problematică Han Seohee, o fată care avea reputația că a cauzat probleme semnificative multor idoli masculini în trecut (mai multe despre asta mai târziu). Zvonurile au continuat să scape de sub control, Dispatch alăturându-se acestei efervescențe. Afirmațiile? Consumul de marijuana înainte de zilele sale de stagiu.

Fanii Monbebes, atât locali cât și internaționali, lucrează ore întregi de la apariția veștii, cei din Coreea stând în afara clădirii Starship și acoperind clădirea cu bilețele de sprijin pentru Wonho. Monbebes continuă să facă în mod regulat diferite hashtag-uri în sprijinul atât al grupului, cât și al membrului, în timp ce și mai multe știri și zvonuri apar despre rezilierea contractului lui Wonho (deși trebuie menționat că aceste informații nu provin direct de la Starship până în prezent), împreună cu planificările protestelor față de Starship atât personal, cât și online. În timp ce majoritatea fandomurilor din trecut s-au liniștit la câteva zile după anunțurile inițiale, Monbebes continuă să fie puternici și dovedesc că se află în această luptă pentru mult timp de acum înainte, cu suficient spirit de luptă pentru a schimba posibil cursul istoriei.

Rădăcinile problemelor

Han Seohee este o problemă cunoscută printre cei familiarizați cu peisajul K-Pop. De fapt, mulți dintre noi (inclusiv eu) nu vrem nici măcar să-i pronunțăm numele, deoarece este bine știut că ea atrage atenția mass-mediei. Mulți au criticat reviste precum Koreaboo și Allkpop pentru că au publicat în mod constant comportamentul ei discutabil, făcând-o să iasă în lumina reflectoarelor în acest proces. Ea este o problemă pentru mulți idoli de ani buni, inclusiv rpin implicarea ei în acuzațiile de droguri împotriva lui T.O.P de la Big Bang, dispariția recentă a liderului iKon, B.I; Seohee a condus campania împotriva lui, afirmând că a fost contactată de el pentru a-i vinde droguri. În afară de a-l ataca pe Wonho, ea l-a vizat recent și pe liderul MONSTA X Shownu, afirmând că acesta a avut o aventură cu o femeie căsătorită. Toate acestea provin pur și simplu din postările ei de pe rețelele de socializare.

Alte probleme: Reacția companiei

Încă de la cazul exploziv de la clubul Burning Sun, reacția pe care companiile o au față de scandalurile cu artiștii lor pare să nu fie altceva decât o strategie pentru a elimina problema și de a fugi. S-ar putea susține că acest lucru a început cu YG Entertainment aruncându-l pe B.I din mers, într-o tentativă probabilă de a abate atenția atât de la Burning Sun, cât și de la acuzațiile împotriva fostului CEO Yang Hyunsuk. De asemenea, JYP Entertainment a reziliat recent contractul lui Woojin de la Stray Kids din senin, cu mici explicații, lăsând fanii frustrați și cerând răspunsuri cu privire la ce ar putea fi atât de rău încât să fi provocat această decizie bruscă.

Acest punct este doar dus mai departe de Starship Entertainment, permițându-i mai întâi lui Wonho să părăsească grupul fără a discuta cu ceilalți membri, apoi continuând să împingă decizia prin așa-zisa reziliere a contractului, în ciuda reacțiilor de la Monbebes și de la alți fani K-Pop. Deși agențiile își protejează artiștii împotriva atacurilor online nejustificate, a existat un eșec semnificativ în această zonă. Octombrie a fost o lună grea pentru K-Pop, cu pierderea fostei membe f(x) Sulli, existând din ce în ce mai multe informații care arată că agenția sa SM Entertainment a făcut prea puțin pentru a o proteja de valul intens de defăimare cu care s-a confruntat, venit de la internauți .

Într-un anumit sens, cazul lui Wonho reprezintă toată această tragedie și lipsa unei acțiuni adecvate din partea agențiilor pentru a-și proteja idolii, care a ajuns la un punct culminant, și fanii care refuză să privească cum se repetă povestea. Pierderea a doi idoli majori care s-au sinucis și a trei idoli a căror cariere au fost distruse în baza unor zvonuri a făcut  comunitatea să își iasă din minți.

Schimbarea istoriei?

În timp ce fanii Monbebes continuă să lupte neobosit pentru a-l readuce pe Wonho în MONSTA X, fanii altor grupuri iau în seamă povestea și se alătură pentru a ajuta lupta. S-a ajuns la punctul de a nu mai fi vorba doar de MONSTA X; este vorba să arătăm K-Pop-ului și industriei media că nu vom mai suporta acest tip de nedreptate față de idolii noștri.

La fel ca majoritatea culturilor, cultura coreeană are un defect fatal care se adaugă la problemele de aici. În Coreea, „fața” este incredibil de importantă și, ca atare, mulți oameni nu își exprimă exterior frustrările cu probleme din viața lor pentru a-și păstra această față. Acest lucru ar putea contribui la explicarea mâniei uimitoare a internauților coreeni care se duc pe internet pentru a lovi celebritățile, până la punctul de a se sinucide, și refuzând în continuare să se oprească chiar și după ce au avut loc decese. Acest concept de față impune, de asemenea, o tonă de presiune asupra idolilor pentru a fi perfecți, fapt care este cu adevărat imposibil pentru orice ființă umană. Apoi sunt atacați fără încetare atunci când apar orice fel de informație despre greșelile pe care le-au făcut în trecut, chiar dacă erau tineri și imaturi la vremea respectivă sau dacă există o lipsă de dovezi că acele fapte chiar s-au și întâmplat. Wonho a ales să părăsească MONSTA X probabil pe baza unui răspuns emoțional și a temerii că acțiunile sale trecute ar putea afecta imaginea grupului său.

Răspunsul fanilor este fără precedent, hashtag-urile care susțin MONSTA X și pe Wonho nu încetinesc nicio secundă de la anunț. Sunt încă planificate proteste silențioase, Monbebes refuzând să renunțe chiar și în fața tuturor veștilor proaste de până acum. Dar întrebarea rămâne în continuare: vor putea fanii care se reunesc să schimbe cursul istoriei? Cu o problemă culturală atât de adâncă la rădăcina întregii povești, rămâne de văzut. Dar un lucru este sigur, această reacție împotriva nedreptății este revoluționară și, cu spiritul de luptă pe care îl are fandomul și dezgustul general al comunității în ansamblu, există încă o șansă și o mică speranță că comunitatea poate schimba cursul poveștii, mergând înainte.

 

Sursa

 

 

 

3 gânduri despre „Lupta pentru Wonho și de ce contează pentru fanii K-pop

 1. Monbebe

  O să reușim.Cred asta de când am citit primul articol.
  Pentru că Monsta X este un grup care stă la baza k-popului de astăzi. Nu este un grup oarecare.
  Wonho nu poate să treacă neobservat de parcă nici nu ar fi fost.

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
 2. Diana

  Grupul meu de suflet nu e Monsta X, dar e o formatie care nu poate trece neobservata si ti-e imposibil sa nu indragesti membrii, melodiile si tot ceea ce reprezinta Monsta X, iar Wonho e o bucatica extrem de reprezentativa a tot ceea ce inseamna acest grup. Sustin alaturi de Monbebes si de ceilalti fani k-pop întoarcerea lui in trupa. Daca cu BI nu s-a putut, sper ca acum se va face primul pas spre schimbare.

  Apreciază

  Răspunde
 3. Dumi

  Facand o analiza la rece si din perspectiva coreenilor putem spune ca:
  1. Acuzatiile aduse lui Wonho au o parte de adevar, de aceea a și renuntat si el si compania asa repede si usor. Dacă chiar nu erau adevărate poate ar mai fi luptat
  2. După uriașul scandal cu Seungri acuma companiile sunt foarte speriate. Dacă YG a fost pusă la pământ cu scandalul ala care a degenerat foarte urat va imaginati ca in special companiile mai micuțe si mici sunt infricosate. De aceea nu prea au curajul sa mai ia apărarea artiștilor si renunță asa usor la ei. Practic pt a nu degenera conflictul prea mult si sa isi puna in pericol agenția si ceilalti artiști
  3. Cum scria puțin si in articol, pentru coreeni conteaza foarte mult imaginea socială. Pana si oamenii de rand care au o reputație proastă sau se află ca au un trecut „nu prea frumos” sunt excluși din societate, da pai o celebritate care e considerata ca trebuie sa fie perfectă si sa reprezinte un model… Ei chiar sunt foarte seriosi cu privire la lucrurile astea.
  Acuma privind mai subiectiv, pana la urma au fost doar niste greseli făcute la tinerețe, perioada cand se mai fac greseli, dar Wonho a muncit mult, a ajuns cineva respectat si iubit. Chiar nu poate fi văzută ca o persoana rea si cel mai probabil nu ar mai face „greseli” si ii pare rau pentru nebuniile făcute în trecut. Pentru fani, în special, este foarte dureros, mai ales pentru cei care nu cunosc lucrurile din coreea, iar toata situația li se pare nedreaptă. Si mie nu imi vine sa cred si imi pare rau pentru el, mai ales ca era un artist minunat si foarte iubit. Totusi nu prea am sperante ca se va schimba ceva. Niste fani mai mult internaționali împotriva unor principii si decizii deja luate…nu prea vad rezultate…

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s