The New York Times: sinuciderile starurilor K-pop îi îndeamnă pe sud coreeni la autoreflecție

Un editorial extrem de interesant despre moartea lui Goo Hara și viețile dure ale idolilor din Coreea de Sud.

Când starul K-pop Sulli și-a curmat propria viață luna trecută, colega ei, cântăreața K-pop, Goo Hara, a fost uluită, luându-și rămas bun de la cea mai bună prietenă a ei într-un videoclip în direct. Cu lacrimi care-i cădeau pe obraji, domnișoara Goo și-a exprimat speranța că Sulli va trăi „cum îi place” în ceruri: „Voi trăi de două ori mai dedicată de acum, după ce ai dispărut”, a spus ea. „Dragi fani, voi fi bine. Nu vă faceți griji pentru mine.”

Dar duminică, la șase săptămâni de la moartea lui Sulli, domnișoara Goo însăși a fost găsită moartă în casa ei din Seul, în ceea ce poliția spunea că a fost o sinucidere. Sinuciderile a două dintre cele mai îndrăgite vedete K-pop i-au lăsat fanii din Coreea de Sud să cerceteze ceea ce nu a mers în K-pop, cel mai de succes export cultural din țara lor.

Lee Yong-pyo, șeful Agenției de Poliție Metropolitană din Seul, a declarat reporterilor că trupul domnișoarei Goo a fost găsit de o menajeră duminică seară. De asemenea, anchetatorii au găsit o notă scrisă de mână în care Goo și-a exprimat disperarea, a spus domnul Lee.

În timp ce fanii îndurerați se îndreptau spre spitalul din Seul, unde se afla trupul ei, familia ei plănuia să țină înmormântarea în privat.

Cândva populare în principal în țările asiatice, grupurile de fete K-pop și trupele de băieți, precum BTS, sunt acum urmărite global. Genul a surprins imaginația fanilor din întreaga lume cu fuziunea sa de melodii sintetizate, artă video, ținute la modă și rutine de dans sincronizate care amestecă sexualitatea tachinantă și inocența din ochi.

Însă experții din industria divertismentului au avertizat de multă vreme despre partea întunecată a industriei K-pop, cu scandaluri, care a rămas în mare parte ascunsă în spatele fastului său.

Legiuni de tineri sud-coreeni se antrenează de ani buni, adesea începând din adolescența lor, lucrându-și abilitățile de cântat și mișcările de dans în speranța de a impresiona agenții de „management de stele” pentru a-i consideră suficient de buni pentru a debuta cu prima melodie. Chiar și după ce ei devin idoli K-pop, statutul lor de vedetă durează puțin de multe ori, întrucât stelele mai tinere cu aspect drăguț și mișcări de dans fanteziste le înlocuiesc.

Vedetele K-pop ce se apropie de sfârșitul vârstei de 20  de ani sunt deja considerate bătrâne iar acești idoli  încearcă adesea să realizeze noi roluri în actorie sau în calitate de cântăreți solo sau apar des la talk-show-uri- o tranziție dificilă care de multe ori nu are succes.

Fenomenul K-pop este diseminat în mare parte prin YouTube, Instagram, Twitter și alte canale de socializare, unde vedetele sale sunt expuse atât unei inundații de mesaje de  la fani, cât și la comentarii pline de ură și cyberbullying asupra tuturor aspectelor, de la privirile lor la abilitățile lor de cântat și la viața lor privată.  

„De la o vârstă fragedă, ei trăiesc o viață mecanică, trecând printr-un regim de izolare spartană”, a spus Lee Hark-joon, un jurnalist sud-coreean care a produs un documentar TV despre realizarea unui grup de fete K-pop și a co-scris cartea „Idolii K-pop: Cultura populară și apariția industriei muzicale coreene.” „Ei au rareori șansa de a dezvolta o viață școlară normală sau relații sociale normale așa cum o fac colegii lor.” 

„Căderea lor poate fi la fel de bruscă și la fel de dramatică ca ascensiunea lor la înălțimea faimei”, și toate la o vârstă fragedă, a adăugat domnul Lee. „Profesia lor e deosebit de vulnerabilă la stresul psihologic – sunt analizați pe rețelele de socializare în permanență, iar veștile false despre viața lor privată sunt răspândite instantaneu.” 

În 2017, Sulli, fosta membră al grupului de fete din Coreea de Sud f(x), a participat la un memorial pentru o altă vedetă din K-pop, Kim Jong-hyun, de 27 de ani, care s-a omorât după ce a lăsat o notă care a spus că a fost consumat de depresie. 

Sulli, în vârstă de 25 de ani, și-a luat propria viață luna trecută, după ce s-a plâns cu amărăciune de urmăritorii ei misogini de pe internet, mai ales după ce s-a alăturat unei campanii feministe care a fost pentru moda fără sutien.

Goo, în vârstă de 28 de ani, fostă membră a grupului KARA, extrem de popular, s-a luptat de asemenea cu atacurile online. Urmăritorii ei au răspândit zvonuri conform cărora își datora aspectul în mare parte chirurgiei plastice. Ea a recunoscut că s-a operat la ochi din cauza problemelor de vedere.

Lucrurile s-au înrăutățit pentru ea după ce s-a despărțit de iubitul ei care era hair stilist, Choi Jong-Beom. Zvonurile că există filme ale cuplului în timp ce făcea sex s-au răspândit pe internet. „Nu voi mai fi îngăduitoare la aceste comentarii răuvoitoare”, a scris domnișoara Goo pe contul ei de Instagram în iunie, plângându-se de problemele „de sănătate mintală” și de „depresie (după moartea ei, acest gen de postări pe contul ei de Instagram au fost eliminate.)

Uneori, a părut disperată, rugând criticii să o lase: Nu există nimeni acolo cu o minte frumoasă care să poată îmbrățișa oamenii care suferă?”, apledat ea.

Camera crews outside the house of Sulli, a former member of the South Korean girl group f(x), in Seongnam, South Korea, last month.

Cameramanii din fața casei lui Sulli, la moartea acesteia. 

„Persoanelor publice ca mine nu le este ușor –  viețile noastre private sunt mai examinate decât oricine altcineva și suferim de o durere despre care nici nu putem discuta cu familia și prietenii noștri”, a spus ea. „Vă rog să vă întrebați ce fel de persoană sunteți înainte de a posta un comentariu malițios online?”

Situația cu fostul ei iubit, domnul Choi, a devenit deosebit de controversată. Ea l-a dat în judecată anul trecut, acuzându-l că a amenințat-o că va răspândi filmele în care fac sex. În luna august, el a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare, sub acuzația de șantaj, constrângere și infracțiunea de vătămare corporală aslupra domnișoarei Goo. Însă, condamnarea lui la închisoare a fost suspendată de către instanță, acesta rămânând în continuare liber.

Sinuciderea domnișoarei Goo a dus deja la o căutare a sufletului în Coreea de Sud. Numărul persoanelor care au susținut o petiție online adresată biroului președintelui Moon Jae-in în care se cere o pedeapsă mai aspră pentru hărțuirea sexuală s-a dubla tde când s-a raportat sinuciderea ei, ajungând la mai mult de 217.000 de semnături.

În ultimul mesaj pe Instagram, domnișoara Goo a încărcat o fotografie cu ea întinsă pe pat. Ea a scris „Jalja” sau „să dormi bine”.

 

Sursa

 

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s