Jurnalist corean pentru The Guardian: am raportat peste 40 de sinucideri în industrie. Despre jocul căutării de vinovați

A memorial for K-pop star Goo Hara in Seoul at St. Mary’s Hospital following her suicide in November.

Mărturie șocantă: un reporter sud corean spune  că a ajuns să îi fie frică uneori să mai răspundă la telefon seara, deoarece se gândește că s-a mai sinucis o vedetă. Acesta povestește experiențe din viața lui personală arătând că vedetele ajung să se sinucidă din cauza societății și a presei.

Iată mai jos interviul integral al unui jurnalist corean pentru The Guardian.

Într-o zi fierbinte de august din 2008, am fost invitat să apar la un program de divertisment TV găzduit de actorul Ahn Jae-hwan. Am observat că Ahn se comporta ciudat, plimbându-se agitat prin studio ori de câte ori era în afara camerei de filmat. El conducea o afacere personală și nu îi mergea bine. A fost inundat de plângeri și a devenit ținta unui boicot online și a comentariilor răuvoitoare.

Eram foarte îngrijorat și am vorbit despre îngrijorarea mea unei actrițe care era o veche prietenă. „Sunt îngrijorat că ar putea alege să pună încheie socotelile cu toate”, i-am spus. Prietena mea actriță a spus că știe de problemele sale și că prietenii și colegii lui încearcă să-l ajute. Mai târziu în acea lună, Ahn s-a sinucis.

Moartea vedetelor K-pop pune accentul pe tabuurile despre sănătatea mintală din Coreea de Sud.

În ziua în care l-au găsit, actrița și cu mine ne-am dus la spital, unde se afla trupul său. Era într-o astfel de stare de șoc, încât nu a putut să meargă cum trebuie. Fotografii în așteptare au surprins toate acestea. Fotografiile au fost postate cu titlul: „Actriță aflată în șoc pentru că nu a putut recupera banii de la actorul mort.” Ea și alte persoane din industrie i-au împrumutat bani lui Ahn, dar mass-media i-a prezentat ca pe niște cămătari. Oamenii căutau pe cineva pe care să dea vina pentru moartea lui Ahn, iar ea era cea mai ușoară țintă.

Actrița respectivă era Choi Jin-sil, la vremea respectivă una dintre cele mai solicitate femei din industrie. La patruzeci de zile după ce Ahn s-a sinucis, Choi și-a luat propria viață. Eu și alte câteva persoane băuserăm cu ea doar cu patru ore înainte de a muri. I-am auzit ultimele cuvinte: „Ca victimă a urii de pe internet nu cred că ar trebui să fie permise comentarii abuzive”, a spus ea. „Vreau să fac campanie pentru a-i opri, să mă retrag din divertisment și să fac activități de caritate, ca Audrey Hepburn. Sunt obosită de toate.”

Choi Jin-Sil

Am aflat despre moartea ei la ora 5 dimineața de la fratele ei mai mic, Choi Jin-young, un actor și cântăreț.

Când am ajuns la înmormântarea lui Choi, fratele ei mai mic a început să mă lovească, strigând: „Mi-ai promis că o vei proteja pe sora mea! De ce nu ai putut?” Doi ani mai târziu, în martie 2010, s-a omorât și el. Trei ani mai târziu, în ianuarie 2013, fostul soț al lui Choi Jin-sil și tatăl celor doi copii ai lor, fostul jucător de baseball Cho Seong-min, și-a luat viața. El a devenit ținta abuzului online în urma morții lui Choi Jin-sil.

Șase ani mai târziu, puțin se schimbase și a existat un alt curs ascendent în cazul sinuciderilor printre persoanele cu profil înalt. Sulli a fost găsit moartă în octombrie, Goo Hara în noiembrie și Cha In Ha în decembrie.

Orice schimbare a avut loc a înrăutățit lucrurile. Îmi e frică  atunci când primesc apeluri în miez de noapte, de teama că mi se va spune despre o altă sinucidere a unei celebrități sud-coreene.

Sinuciderea nu se limitează doar la industria de divertisment din Coreea de Sud. Am raportat la fața locului în ultimii 30 de ani, acoperind 30 de sinucideri și pot spune cu siguranță că aceasta este o problemă pentru toți din societatea din Coreea de Sud. Statisticile vorbesc de la sine. Mai mulți sud-coreeni se ucid singuri decât oamenii din alte țări OCDE. Cifrele pentru 2019 nu au fost încă publicate, însă toată lumea preconizează că Coreea de Sud va reveni din nou în top.

Sulli died in October 2019

Nu pot explica de ce atât de mulți animatori sud-coreeni și-au luat viața. Nu ne putem preface că știm fiecare motivație, poate fi vorba despre probleme cu banii, relațiile, problemele din familie, scăderea popularității, abuzul online sau orice alți factori. Încercarea de a explica fiecare moarte ar încuraja doar trolii.

Asociația Coreană a Jurnaliștilor îi sfătuiește pe reporteri să nu dezvăluie metodele pe care oamenii le folosesc pentru a-și lua propria viață și să nu menționeze locația și motivul sinuciderii.

Când Sulli a fost criticată pentru că a postat fotografii „controversate” pe rețelele de socializare, am spus în timpul unei apariții TV că ea caută înțelegerea și afecțiunea publicului și că criticii ei ar trebui să își facă timp pentru a înțelege. Si eu am devenit o țintă. Primesc zilnic apeluri de ură, mesaje și comentarii online.

Societatea sud-coreeană e obsedată de divorțurile celebrităților, cu speculații despre cine este „partea vinovată”. Există o obsesie similară legată de motivul pentru care celebritățile se sinucid. O parte din responsabilitate revine reporterilor care se gândesc doar la cât de multe clickuri vor atrage articolele lor, chiar dacă aceasta înseamnă să lanseze minciuni și speculații.

Nu există o soluție ușoară. Majoritatea reporterilor de divertisment trebuie să facă față instabilității locului de muncă și salariilor reduse. Cumva nu este de mirare că unii se bucură de faptul că raportează dispariția unor celebrități foarte bine plătite. Modificările trebuie să fie făcute astfel încât mass-media să depindă mai puțin de clickurile pe care le atrag articolele nepotrivite.

Însăși industria de divertisment din Coreea de Sud poartă o mare parte din responsabilitate. Tratează celebritățile ca pe mărfuri de la care câteva agenții puternice pot stoarce cât mai multe venituri într-un timp cât mai scurt posibil. Multe celebrități sunt crescute de mici copii și nu li se inspiră abilități importante despre viață, sunt învățate doar cum să cânte și să danseze. Situația este mai gravă pentru celebritățile feminine, publicul fiind mai interesat de fiecare detaliu delicat din viețile lor. 

k-pop singer Cha In ha

De asemenea, trebuie să înțelegem de ce oamenii se simt doritori să posteze comentarii răutăcioase online. Legile noastre referitoare la libertatea de exprimare și confidențialitate care permit comentatorilor să rămână anonimi trebuie să fie aduse la zi. În momentul de față, în Coreea de Sud, cineva care îndeamnă un alt utilizator de pe rețelele de socializare să moară este amendat în medie de doar 2 000 USD pentru prima infracțiune.

O celebritate cunoscută s-a apropiat de mine odată, oferindu-mi să-mi dea „ultimul interviu”. Mi-a spus că a încercat să se sinucidă de mai multe ori. Am ajuns să vorbim timp de trei zile. I-am spus că voi face ultimul ei interviu, dar că nu va dura prea mult timp.

Nu a fost prima celebritate care mi-a cerut să fac asta. Le-am oferit același răspuns de fiecare dată: primăvara nu ne vine de departe, dar, chiar și acum, vine de sub picioarele noastre. Ne-am născut fără un motiv și ar trebui să continuăm să trăim fără un motiv special.

Notă: Kim este un jurnalist sud-coreean specializat în industria divertismentului.

 

Sursa

Un gând despre „Jurnalist corean pentru The Guardian: am raportat peste 40 de sinucideri în industrie. Despre jocul căutării de vinovați

 1. J U L I A

  Nici nu stiu ce sa spun… nu imi gasesc cuvintele….. e foarte trist!
  Celebritatile nu au voie sa greseasca, sa se planga, sa oboseasca, sa iubeasca, sa se intalneasca etc. Toate astea in timp ce ei stau in pat in fata televizorului, calculatorului, telefonului pregatiti de a critica si de a da hate la greu!!!
  Mi-e mila de celebritatile din Coreea (idoli, actori etc)!!!!
  God, please protect those souls!!!! 😭

  Apreciat de 2 persoane

  Răspunde

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s