Articol Billboard: „Fanii X1 încă luptă pentru grup după desființare: De ce este important”

Jurnalistul american Jeff Benjamin remarcă pentru Billboard că, în timp ce fanii #FightForX1 luptă atât online cât și pe străzile din Seul, artiștii K-pop încep să aibă o șansă reală de a lupta, în loc să fie reduși la tăcere. Decoperiți aici articolul integral din Billboard.

Ziua în care cei 11 membri ai X1 au fost confirmați în grup ar fi trebuit să fie începutul oficial al unei cariere interesante și fructuoase pe scena K-pop. În schimb, grupul și numele trupei de băieți au fost implicate în controverse după debutul din vara trecută, în legătură cu întrebările legate de legitimitatea  competiției show-ului care i-a creat. Dar, chiar dacă știrile despre desființare par definitive fanii nu au încetat lupta. Acest lucru este important și se vorbește despre un mesaj mai mare cu privire la puterea fandomului și despre asigurarea unui viitor trainic în industria instabilă, uneori nedreaptă a muzicii pop.

Povestea lui X1 în K-pop a fost urmată de o cantitate extraordinară de detalii care continuă să apară despre afacerea din spatele trupei băieți. Odată cu încheierea celui de-al patrulea sezon al spectacolului  muzical de senzație  Produce 101, cel mai recent sezon intitulat Produce X 101, care a fost creat pentru a realiza o nouă trupă de băieți temporar, X1, după două sezoane de grupuri de fete și o altă trupă de băieți, show-ul a intrat sub lupă cu privire la concurenții săi din finală. Telespectatorii au observat că se repetă modele numerice la totalul voturilor finale, chestiune ce a devenit și mai problematică având în vedere faptul că fanii plăteau să voteze pentru favoriții lor. O investigație îndelungată cu privire  la Produce X 101 de pe canalul TV Mnet a condus la arestarea producătorilor emisiunii în noiembrie, înainte ca aceștia să admită că au manipulat clasamentul pentru emisiune.

Două grupuri din emisiunea Produce (I.O.I și Wanna One) și-au încheiat deja perioada de promovare împreună și grupul de fete IZ*ONE a fost considerat deja ca fiind stabil după mai bine de un an împreună, dar X1 a ajuns pe tocător, casele de discuri care reprezentau agențiile celor 11 membri X1 respectivi ajungând să fie împărțite cu privire la continuarea sau încetarea activității grupului. Acestea optat pentru desființarea trupei.

În ciuda realizărilor remarcabile, cum ar fi succesul timpuriu din topurile  Billboard (inclusiv poziții înalte în Artist 100, Social 50, World Albums și World Digital Song Sales Chart) și având unul dintre cele mai bine vândute albume din Coreea ale anului (debutul lor LP Quantum Leap a fost al patrulea album cel mai vândut din Coreea, fiind imediat după trupe consacrate precum BTS, Seventen și EXO), decizia desființării a venit probabil din cauza grijilor față de comentarii, presa aspră și, în general, din cauză că o percepție negativă ar putea fi atașată pentru totdeauna grupului pe durata contractului său de cinci ani. 

Chiar și dacă au fost zvonuri conform cărora băieții doreau de fapt să rămână împreună, grupul a fost terminat, cei 11 membri întorcându-se înapoi la agențiile din care proveneau pentru a face planuri de viitor.

Fanii X1 – cunoscuți afectuos ca One It – s-au luptat pentru trupă, chiar luând exemplu de la fanii BLACKPINK care au cerut un răspuns de la casa lor de discuri, prin închirierea unui camion cu mesaje care susținea grupul și cerând să fie întreprinse acțiuni precise. Camioanele au mers în afara diferitelor case de discuri ale membrilor X1, ajungând chiar să fie văzuți și primind un strigăt public de la cel mai tânăr membru al X1, Nam Dohyon.

În timp ce fanii K-pop au fost anterior nevoiți să facă față realității dure a industriei care i-a zguduit și i-a îndepărtat pe artiștii săi chiar la cea mai mică umbră de controverse – și care încă mai încearcă în mare parte să facă asta – sprijinul pentru membrii X1 vorbește despre un mesaj mai mare de sprijinire a artiștilor tineri, unii dintre ei copii, care sunt nevinovați de delictele oamenilor de afaceri puternici și de rang înalt. Dacă membrii X1 sunt vinovați de ceva, acel ceva este faptul de a fi suficient de talentați pentru a face parte dintr-o trupă de băieți promițătoare.

De la camioanele de pe stradă până la mai mult de două duzini de hashtag-uri pe care One Its le-au avut în tendințe la nivel mondial pe Twitter, fanii au puterea și efectiv au boxe puternice pentru a striga aceste nedreptăți pe platformele mai mari decât oricând.

Un cont de fan Wings for X1 creat în octombrie în sprijinul X1 „pentru a proteja și sprijini cei 11 membri ai X1 în acest moment de incertitudine” a adunat aproape 20.000 de adepți pe Twitter, a făcut campanie cu succes în întregul Seul și avansează cu proiecte pentru a arăta amploarea internațională a X1.

Fanii continuă să facă eforturi cerând orice, de la permiterea ca X1 să se reunească sub un alt nume și agenție, chiar până la o versiune reunită a grupului cu doar o parte a sa. Chiar dacă #FightForX1 nu va avea succes și fanii nu îi vor vedea pe cei 11 reuniți din nou, există o afirmație mai mare care spune aici că fanii nu mai stau pur și simplu în așteptare.

Aceste 11 vedete nu vor fi abandonate de către fanii lor, industria și agențiile respective trebuie să ia măsuri pentru a contracara tratamentul nedrept. În caz contrar, ce speranțe pot avea fanii în sprijinul lor viitor atunci când chiar și cele mai evidente dintre nedreptăți au fost ignorate?

Așteptăm comentariile voastre cu privire la opiniile jurnalistului american.

 

Sursa

 

 

 

 

 

 

 

Un gând despre „Articol Billboard: „Fanii X1 încă luptă pentru grup după desființare: De ce este important”

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s