De ce Coreea de Sud a devenit brusc cea mai afectată țară de coronavirus după China?

A man wears mask to prevent the coronavirus (COVID-19) walk along the Myungdong shopping district

În Coreea de Sud s-au înregistrat cele mai multe cazuri de COVID-19 (coronavirus) în afara Chinei – și în doar o săptămână, numărul confirmat de persoane infectate a crescut brusc de la câteva zeci la peste 900.

Țara părea să fie foarte bine pregătită, prin urmare, toată lumea se întreabă cum de s-a ajuns la un astfel de număr și dacă o epidemie similară ar putea avea loc și în alt loc.

În Coreea de Sud, mai mult de jumătate dintre cazurile COVID-19 sunt legate de o sectă religioasă și mai multe persoane susțin că natura secretă a grupului a dus la răspândirea virusului atât de rapid, într-un mod nedetectabil.

De ce numărul persoanelor infectate a crescut atât de rapid?

Autoritățile au depistat grupul creștin care se identifică drept Biserica Shincheonji, fiind vinovată de această epidemie neașteptată.

La slujbele sale din sud-estul orașului Daegu, se presupune că membrii s-au infectat unul pe celălalt și au răspândit virusul prin țară, aparent, fără a fi detectați.

Reprezentanții din domeniul sănătății sunt de părere că o femeie de 61 de ani, membră a acestei secte, care a fost testată pozitiv pentru coronavirus, a fost printre primele paciente infectate și acum este principala suspectă în investigația lor.

Health workers disinfecting a street

Pacienta a refuzat inițial să fie transferată la un spital pentru a trece niște analize și se cunoaște că ar fi mers la câteva slujbe înainte de a se confirma că e infectată.

Potrivit specialiștilor, orice întâlniri într-un spațiu închis la care ar fi participat aceasta – precum o slujbă bisericească – ar fi putut duce la răspândirea infecției.

Jung Eun Kyeong, directorul Centrului Sud-Coreean pentru Combaterea Bolilor, a sugerat la o conferință de presă că „există posibilitatea că mai mulți oameni care stau așezați foarte aproape unul de celălalt, într-un spațiu închis, la o slujbă ce ține mai mult de o oră” ar fi dus la „infectarea multor altor persoane de către persoanele deja purtătoare de virus”.

Specialistul în boli infecțioase, doctorul Leong Hoe Nam a declarat pentru BBC: „Virusul ne vânează obiceiurile și interacțiunile sociale. Într-o biserică pot fi diferite practici – precum cântatul și plânsetele – care ar contribui la transmiterea virusului.”

O altă grupare asociată cu secta se află la spitalul din Chengdo, unde un număr mare de adepți ar fi fost prezenți timp de trei zile la înmormântarea fratelui fondatorului acesteia, la sfârșitul lunii ianuarie.

De ce nu a fost depistat mai devreme?

Odată cu erupția epidemiei în China în luna decembrie, una dintre întrebările cheie era cât de devreme poate fi depistat virusul – și dacă poate fi transmis de oamenii ce nu prezintă încă vreun simptom, fapt care ar fi foarte greu de împiedicat.

În timp ce specialiștii chinezi din domeniul sănătății au atenționat acum multă vreme că oamenii pot fi contagioși înainte de a prezenta vreun simptom, Organizația Mondială a Sănătății nu a confirmat încă acest lucru.

Coreea de Sud deja se afla în stare de alertă cu privire la virus, înainte de descoperirea acestor grupări religioase. Prin urmare, dacă se presupune că oamenii au fost extrem de grijulii cu sănătatea lor, înseamnă oare că persoanele infectate au putut răspândi virusul fără a prezenta vreun simptom?

„Este o întrebare controversată”, spune pentru BBC Dale Fisher, directorul Rețelei Naționale de Alertă în Caz de Epidemie a Organizației Mondiale a Sănătății.

„Ce putem spune la moment este că se răspândește devreme – pe când Sars (sindromul respirator acut sever), de exemplu, se răspândește într-un stadiu târziu al bolii.”

Acesta explică faptul că orice persoană infectată va avea virusul în gâtul ei, înainte de a prezenta vreun simptom. Totuși, fără simptome – fără tuse – șansa e mai mică de a molipsi pe cineva.

Simplu vorbind, pentru a infecta mai multe persoane, suspectul trebuie să tușească (să tușească în palmele sale), pe alte suprafețe sau oameni.

„În cel mai rău caz, infecțiozitatea e mult mai mică la o persoană infectată, dacă aceasta nu prezintă simptome,” explică domnul Fisher. „Și pentru a mă face clar – persoanele asimptomatici nu sunt cei mai periculoși distribuitori. Virusul se răspândește mai ușor numai când persoana respectivă prezintă deja simptome.”

Ce știm despre Shincheonji?

Sub denumirea oficială de Biserica Shincheonji a lui Isus din Templul Tabernacolului Martorului, gruparea a fost fondată în anii 1980 și susține că are în jur de 250,000 de adepți.

În timpul slujbelor, se spune că membrilor li se cere să se așeze și să îngenuncheze foarte aproape unul de celălalt și continuă să se adune chiar și după încheierea slujbei.

Respectiva biserică gigantică este acuzată de multe persoane că este cult.

Pedestrians wearing face masks walk in front of the Daegu branch of the Shincheonji ChurchCorespondentul BBC din Coreea de Sud, Laura Bicker, a declarat că nu e un lucru neobișnuit ca membrii bisericii Shincheonji să ascundă că sunt adepții acesteia, din moment ce nu sunt o sectă prea îndrăgită acolo.

Aceștia, de asemenea, percep boala ca pe o slăbiciune. Această combinație înseamnă că e extrem de dificil să depistezi persoanele infectate. Încă mai sunt câțiva adepți ce merg la acea biserică pe care autoritățile încă nu i-au putut găsi.

Însăși gruparea susține că ar coopera în totalitate cu autoritățile și că le-ar fi oferit o listă cu membrii săi. Cu toate astea, marți, autoritățile au intrat forțat într-unul dintre oficiile bisericii, după ce au descoperit că unele nume au fost scoase din listă.

Publicul este extrem de furios și învinuiește în totalitatea secta, mii de persoane cerând lichidarea acesteia. Începând cu sâmbăta trecută, deja peste 552,000 de persoane au semnat o petiție online, transmisă pe site-ul biroului prezidențial Cheong Wa-dae.

Won Suk-choi de la departamentul de Boli Infecțioase al Colegiului Universitar de Medicină din Coreea, a declarat pentru BBC: „Shincheonji a contribuit în mod significant la creșterea bruscă a numărului de pacienți în Coreea,” însă acesta mai atenționează și că „situația cu care se confruntă Coreea la moment poate avea loc oriunde în lume.”

Cum reacționează sud-coreenii?

Potrivit corespondentului BBC, ce se află în Daegu, orașul în care s-au depistat cele mai multe cazuri, frica domină în Coreea de Sud, în special printre pacienții mai în vârstă și rudele lor. Totuși, mulți sunt împăcați cu ideea și o groază de sud-coreeni sunt de părere că țara era foarte bine pregătită pentru această epidemie.

Medicii și spitalele erau pregătiți și erau în așteptare timp de săptămâni întregi. Centrul pentru prevenirea infecțiilor oferă rapoarte de două ori pe zi, experții dezvăluind sursa fiecărei persoane infectate.

De asemenea, oamenii primesc și mesaje în care li se spune să confirme orice potențial caz depistat în zona lor. În comparație cu Hong Kong sau Singapore, până la începutul acestei săptămâni, oamenii din Coreea de Sud nu erau prea panicați.

Totuși, magazinele din Daegu au anunțat că au primit noi rezerve de măști și sute de oameni au stat la rând pentru a putea obține una.

sursă

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s