Revista People: În inima sinuciderilor din K-Pop: ‘Se instalează singurătatea’ spune cântăreața Amber Liu

 

Amber Liu

Amber a acordat un interviu revistei americane „People” în care a vorbit despre mediul în care trăiesc idolii K-pop și modul în care acesta contribuie la o rată ridicată a sinuciderilor. Găsiți interviul complet mai jos.

Amber Liu știe din interior că distracția și emoțiile din K-pop – un gen care a explodat în SUA în ultimii ani, mulțumită unor grupuri precum trupa de băieți electrizantă BTS – pot ascunde un întuneric care a determinat disperarea unor interpreți.

„La început a fost distractiv”, a declarat fosta membră a grupului de fete din Coreea de Sud f(x) pentru People. „Dar mai târziu singurătatea și toate lucrurile se instalează.” Anul trecut, o serie de idoli K-pop și-au luat viața, inclusiv fosta colegă de trupă a lui Liu, Sulli, care avea 25 de ani la moartea ei. Tipurile de lupte pe care le-au experimentat cândva în lumina reflectoarelor globale sunt cele la care Liu însăși le poate mărturisi.

Născută și crescută în Los Angeles, Liu, acum la 27 de ani, a început în industria K-pop după ce a fost descoperită de una dintre cele mai mari companii de divertisment din Coreea de Sud, SM Entertainment, la un festival din Koreatown, la vârsta de 15 ani. Mai târziu, ea și-a făcut valiza și s-a mutat în Coreea de Sud la 1 martie 2008.

Apoi, pentru un an și jumătate, Liu și-a petrecut timpul echilibrând un program de pregătire înfricoșător și presiunea de a da bine la școala stagiarilor SM Entertainment înainte de a debuta cu colegele de trupă Sulli, Krystal, Victoria și Luna, ca grupul multinațional de fete f(x) în 2009 (SM Entertainment nu a răspuns la solicitările People pentru comentarii cu privire la această poveste.)

„Bineînțeles că voi posta lucruri fericite pe rețelele de socializare”, spune Liu. „Pentru că dacă voi posta că sunt deprimată, nimeni nu va dori să vadă asta.”

Când Liu a aflat că colega ei de trupă Sulli, care a părăsit f(x) în 2015 pentru a urma o carieră actoricească, a murit prin sinucidere la 25 de ani, în 14 octombrie 2019, primul ei sentiment a fost neîncrederea – apoi furia: „A fost atât de greu”, spune Liu. „Am fost foarte supărată. Am fost supărată și pe mine, pentru că eu și Sulli am vorbit cu câteva săptămâni înainte. Este ca „Omule, dacă aș fi trimis un alt mesaj, ce s-ar fi putut întâmpla?” ”

Cunoscută pentru că a vorbit despre idealurile ei feministe, Sulli a primit deseori reacții negative de la contemporanii săi din conservarea Coree de Sud, în special pentru că a ieșit în public fără sutien.

„A fost atât de curajoasă și atât de îndrăzneață și a luptat cu adevărat pentru drepturile femeilor, într-un mod pe care încă nu au făcut-o alte celebrități în Coreea”, spune realizatoarea americană Kelley Katzenmeyer, care locuiește în Coreea de 10 ani și lucrează pentru a șterge stigma din jurul sănătății mentale din țară prin documentarul ei, Permission to Exist. „A fost foarte greu când a murit.”

De-a lungul celor șase ani petrecuți împreună în f(x) între 2009 și 2015, Liu spune că Sulli „nu a fost acel tip de persoană care să se lase atinsă de atacuri”. Dar unul dintre ultimele videoclipuri de pe Instagram Live pe care le-a împărtășit înainte de moartea sa a fost unul în care le-a spus celor care o urmăreau pe Instagram: „Nu sunt o persoană rea”, iar acest lucru a arătat efectul pe care ura online îl poate avea.

„Am crescut învățând că unele lucruri îmi pot rupe oasele, dar cuvintele nu mă vor răni niciodată, dar cuvintele fac rău”, spune Liu. „Fizic te pot răni”.

Sulli

La doar o lună după moartea lui Sulli, prietena și colega ei, idolul K-pop Goo Hara – fosta membră a trupei KARA, care a fost vocală când a venit vorba să se apere de hărțuirea online – a fost găsită moartă prin sinucidere în casa ei la vârsta de 28 de ani.

Mai puțin de două săptămâni mai târziu, actorul și cântărețul Cha In-ha din grupul Surprise U a fost găsit mort în casa sa la vârsta de 27 de ani (decesul său nu a fost încă anunțat oficial ca fiind o sinucidere.) Și doi ani înainte, Jonghyun – vocalistul principal al grupului SHINee – a murit prin sinucidere la 27 de ani și a lăsat o notă care scria: „Sunt rupt în interior. Depresia care m-a rănit încet m-a cuprins în sfârșit. ”

La înălțimea faimei f(x), Liu spune că „funcționa din vapori”: „Te trezești  literalmente, mergi la un loc de muncă, te întorci să dormi în mașină și mergi la următorul loc pentru a munci”, spune ea. „Scrâșneam din dinți.”

Amber Liu

 

Greutatea faimei și căutarea perfecțiunii s-au simțit ca niște obstacole insurmontabile. „Sincer am vorbit mai mult despre diete decât muzică … Am fost învățate să murim de foame ”, spune Liu.

La acea vreme, spune Liu, a avut „cea mai proastă relație cu mâncarea”, uneori bând doar o cutie de Coca-Cola pe zi. „Băiețoiul” grupului nu se potrivea cu imaginea tipicului idol K-pop feminin cu ochi mari negri și a primit comentarii urâte online de la oameni despre orice, de la pielea ei atinstă de soarele din California, până la tunsoarea ei scurtă, cum ar fi „ Cum se va căsători cu părul ăla scurt? ”

„Nu mi-am dat seama cât de mult m-au rănit aceste comentarii”, spune Liu. „Acum sunt mult mai deschisă cu prietenii mei, iar acest fapt m-a ajutat foarte mult.”

Odată, Liu spune că a luat în considerare chiar chirurgia estetică: „Am crezut că am nevoie de asta”, spune ea. „Din fericire, Krystal a vorbit cu mine despre asta și m-a convins să renunț. Mi-a spus „Amber, nu ai nevoie. Nu ai nevoie.” Ni s-a spus că avem nevoie de aceste lucruri atunci când de fapt nu avem nevoie. Corpurile noastre încă erau în dezvoltare.”

Seul, capitala Coreei de Sud, are cea mai mare rată de chirurgie estetică pe cap de locuitor din lume: „În metroul din Seul, există reclame de chirurgie estetică peste tot”, spune Katzenmeyer, 28 de ani. Pentru fetele din Seul, standardele de frumusețe sunt la fel de importante ca rezultatele de la studii.

Acum, un artist solo de succes, Liu (care și-a încheiat recent turneul intitulat X) încă lucrează să treacă peste durerea fizică și emoțională din trecutul ei: „A durat ani pentru ca corpul meu să își revină ”, spune ea, adăugând că a experimentat o anxietate la un „nivel diferit” în ultimii doi ani și că acum face terapie: „Este până la un punct în care știu că trebuie să încep să am grijă de sănătatea mea mentală. Lucrez din greu în fiecare zi pentru a încerca să-mi dau seama ”, spune ea.

În timp ce privește spre viitor, Liu este mândră de legătura cu fanii ei: „Sunt extrem de fericită să fac parte din procesul de vindecare al cuiva,” spune ea. „Tot ce vreau să fac este să muncesc din greu și să creez muzică care să lumineze ziua cuiva.”

 

Sursa

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s