Arta videoclipurilor coreene: referințe culturale (1)

Image result for bts v masks tumblr gif

Fără îndoială, bariera lingvistică nu reprezintă neapărat o problemă pentru fanii k-pop. Avem abilitatea de a înțelege mesajul transmis de artiștii noștri favoriți, însă cum o facem? Datorită creativității de care dau dovadă oamenii care lucrează în industrie. Am început o mică serie (s-ar putea să nu fie atât de mică totuși) pentru a discuta despre câteva videoclipuri simbolice și mesajul pe care vor să îl transmită, de la referințele culturale la haine, coregrafie sau metafore vizuale.

Riddhi Chakraborty de la „Rolling Stone India” a scris un articol interesant pe această temă, de unde am preluat câteva paragrafe. Ea începe în felul următor:

„Când oamenii află că sunt un fan k-pop, este inevitabil să întrebe: „Dar înțelegi ce spun?”. Se creează imediat o confuzie în mintea lor, cum sunt eu capabilă să mă conectez cu artiștii care cântă în altă limbă decât engleza? Când le explic faptul că nu am nevoie de versuri pentru a ști ce vrea să spună un artist, ei mă privesc sceptic, râd sau chiar ambele. Următoarea întrebare este aproape de fiecare dată dacă aspectul lor „exotic” este ceea ce mă atrage. Dacă ești un fan k-pop internațional, probabil că și tu ai experimentat asta.

Pentru a face lucrurile mai ușor de înțeles, sunt de părere că este important să ne îndepărtăm puțin de această poveste, la filmele mute. Născute direct din fotografie, cinematografia mută a făcut senzație decenii la rând, fără a avea sunete sau voci, iar mesajul a fost transmis și audiența mulțumită. Aceste filme au transmis emoții, au obținut reacții și au fost motiv de discuții, fără a avea măcar un dialog. Găsesc cinematografia mută o metodă foarte bună de a înțelege industria muzicală din Coreea, unde muzica și aspectul contează uneori mai mult decât cuvintele.”

Referințe la artă și cultura pop

Videoclipul piesei „Singularity” (stânga) face aluzie la tabloul „Ophelia” (dreapta) a lui Sir John Everett Millais (iar mai departe la „Hamlet” a lui William Shakespeare), la „Portretul lui Dorian Grey” a lui Oscar Wilde și la mitul lui Narcis din mitologia greacă

Pe măsură ce timpul a trecut și fenomenul k-pop a început să se răspândească în toată lumea, îmbrăcămintea unui artist a devenit doar o piesă din puzzle. Directorii de videoclipuri și idolii au căutat să incorporeze metafore pentru a sugera diferite lucruri.

Ar fi imposibil să nu aducem în discuție videoclipul lui T.O.P, „DOOM DADA”.

Dacă vorbim de simbolism, primul videoclip care m-a șocat a fost „DOOM DADA” a lui T.O.P din Big Bang”, spune Ruchi Sawardekar, regizor stabilit în Mumbai și fan k-pop. „Numărul referințelor pe care le are la arta modernă și istoria cinematografică – a fost o adevărată încântare vizuală pentru un fan înfocat al filmelor precum sunt eu.” Videoclipul lansat în 2013 prezintă perspectiva lui T.O.P asupra istoriei artei și a culturii pop. Însuși titlul se referă la mișcarea dadaistă, care refuză logica și folosește iraționalul și absurditatea pentru a evidenția defectele societății. Există referințe la numeroase filme lăudate de critici, precum „The Blair Witch Project”, „The Cabinet of Dr. Caligari2001: A Space Odyssey”, „Dr. Strangelove” și multe altele.

Pentru început, un grup de maimuțe găsesc un microfon uriaș îngropat, cu care încep să se joace pentru a vedea ce poate face el. Această scenă este o referință la „A Space Odyssey” a lui Stanley Kubrick din 2001, considerat a fi un „Big Bang” (explozie) al erei sale datorită efectelor speciale realiste. În film, maimuțele găsesc un os cu care încep să experimenteze, iar această scenă simbolizează evoluția speciei umane. În cazul lui T.O.P, găsirea microfonului este o metaforă a evoluției sale ca rapper. Evoluția sa este simbolizată și de scena în care se află într-un caleidoscop, alergând alături de schelete.

O scenă din „Doom Dada” îl reprezintă pe T.O.P fugind în interiorul unui caleidoscop (zoetrope).

T.O.P a declarat în câteva interviuri că este un fan al pictorului suprarealist Salvador Dali. Referințe la opera sa se găsesc în conținutul videoclipului.

13426466

Există scene în care T.O.P apare costumat ca Salvador Dali. Bebelușul care i-a amuzat pe mulți, pe alții i-a băgat în ceață, trimite indiscutabil la tabloul „Baby Map of the World” a lui Dali (copiii sunt viitorul). Într-un interviu cu Fuse din 2014, T.O.P a declarat: „Am vrut să fac un videoclip unic, care să arate ca un film cu elemente haioase, un videoclip care să transmită un mesaj.

boom

Tot Dali a pictat și „The Three Sphinxes of Bikini”, fiind inspirat de bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki din acea perioadă. Pictorul și-a exprimat groaza cu privire la atacurile din Japonia, „The Three Sphinxes of Bikini” nefiind singurul tablou pe această temă. Evident, T.O.P a folosit această operă de artă ca simbol în videoclipul său.


Sincer, este ca un paradis pentru studenții la literatură”, spune Meghna, absolventă la literatură engleză, stabilită în Calcutta, referindu-se la videoclipurile pieselor „I Need U”, „Prologue” și „Run”, care fac parte din seria „The Most Beautiful Moment In Life” a trupei BTS. Meghna este cunoscută pe Twitter pentru teoriile sale detaliate în ceea ce privește videoclipurile k-pop.

Cel mai probabil, membrii BTS vor să arate faptul că tinerețea nu este tocmai ceea ce pare. Este un proces al maturizării, în care trebuie să înveți unele lucruri trecând singur prin ele. Fiecare membru portretizează lupte pe care cei tineri le poartă în societate, cum ar fi dependența de droguri, abuzul, suicidul și crima și cum poate prietenia să reprezinte o scăpare din realitate. Asemenea subiecte au fost evitate de multe ori în industrie, așadar, pare că BTS distruge stereotipuri prin această serie.

Cu albumul „WINGS” din 2016, membrii BTS au folosit elemente din mitologie, literatură și religie pentru a explora limitele vieții și ale morții, universurile paralele și altele. De atunci, multe videoclipuri au avut referințe în literatură, artă și cultura pop, ușor de recunoscut pentru toți oamenii din lume. „Consider că fiecare videoclip al BTS este genial în felul său, întrucât, uneori, o singură scenă poate avea cinci elemente diferite pe care trebuie să le analizez, iar pentru unele nici măcar nu pot spune totul într-o singură postare pe Twitter, pentru că există atâtea de spus”, a explicat Meghna.

Cărți precum: „Demian: Povestea Tinereții lui Emil Sinclair” de Hermann Hesse, „Cei care pleacă din Omelas” de Ursula Le Guin și „Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupéry sunt doar câteva opere-cheie care au reprezentat o sursă de inspirație pentru povestea creată în seria de videoclipuri.

Videoclipul pentru „Blood, Sweat and Tears” a preluat motive precum ispita și maturitatea din opera lui Hermann Hesse. Aceste motive sunt exprimate, de exemplu, prin statuia lui Perseu din videoclip, fiul lui Zeus și al lui Danae. Povestea lui Perseu și a Medusei este una dintre cele mai cunoscute din mitologia greacă. Conform unui oracol, regele Acrisios avea să moară de mâna nepotului său. De aceea o închise pe fiica sa, Danae, într-un palat subteran de bronz. Dar Zeus, îndrăgostindu-se de ea, a intrat în acel palat printr-o ploaie de aur. Din cei doi s-a născut Perseu.

cellini benvenuto | Tumblr

La început, Danae îl ținuse ascuns pe micul său fiu, dar Acrisios, auzind glasul vesel a copilului, coborî în palatul subpământean și își văzu fata cu pruncul ei. El porunci ca cei doi să fie închiși într-o ladă și trimiși pe mare. După o lungă călătorie, lada ajunse pe insula Serifos, unde îi găsi un pescar și îi duse la regele insulei, Polydectes. Cu trecerea anilor, Perseu crește și devine un tânăr frumos și curajos. Îndrăgostit de Danae, Polydectes vede însă în Perseu o piedică în calea dragostei lui. Cu gândul ascuns să-l piardă, el îl trimite pe tânăr să-i aducă capul Meduzei, singura muritoare dintre gorgone.

Perseu a fost ajutat de zeii din Olimp pentru a îndeplini această sarcină, de Hermes, care îi dărui spada sa ascuțită (singura care o putea străpunge pe Medusa) și de Atena, care îi dădu un scut de bronz în care vedeai ca într-o oglindă. Perseu mai primi coiful lui Hades, care făcea invizibil pe cel care-l purta, niște sandale înaripate și o traistă care se mărea sau se micșora pe măsură ce puneai în ea. Ajuns pe insula gorgonelor, Perseu le găsi adormite. Zeul Hermes și zeița Atena îl ajutară, ferindu-l de chipurile gorgonelor, care împietreau pe oricine le privea. Această poveste scoate în evidență importanța muncii în echipă. Ajutorul primit de la anumite persoane duce la maturitate și evoluție personală.

De asemenea, cu toții cunoaștem mândria cu care membrii BTS promovează cultura coreeană prin intermediul muzicii lor. În videoclipul pentru „Idol”, aceștia fac cunoscută o poveste cu origini budiste, numită „Iepurele de pe lună”, răspândită în țări precum China, Japonia sau Coreea. Conform variantei coreene, se spune că într-un sat locuiau un iepure, o vulpe și o maimuță. Împăratul Raiului a vrut să testeze loialitatea animalelor, așa că a coborât din cer sub forma unui cerșetor și s-a rugat pentru mâncare. Vulpea i-a adus cerșetorului pește, maimuța i-a cules fructe, însă iepurele nu a reușit să adune decât câteva fire de iarbă. Rușinat de neputința sa, acesta s-a aruncat în foc pentru a-l lăsa pe cerșetor să-l mănânce. Împăratul a fost mișcat de această faptă, așa că a pus iepurele pe lună și i-a înconjurat imaginea de fum pentru a-l onora. În videoclip, imaginea iepurelui face aluzie la zicala „Dacă ești vorbit mult de rău, atunci vei trăi mai mult.” Membrii BTS s-au confruntat cu multe critici de-a lungul timpului, iar piesa „Idol” vrea să exprime faptul că toate acestea doar îi va ajuta să crească și să rămână cunoscuți pentru mult timp. De asemenea, cuvântul „talking” repetat de câteva ori în cântec este asemănător cu cuvântul coreean pentru iepure, „tokki”.

BTS explorează limitele vieții și morții, universurile paralele, literatura, mitologia și simboluri religioase în opera sa

Mulți fani au acordat importanță acestor detalii și au citit operele literare pentru a înțelege conceptul mai bine. Într-un interviu pentru „Rolling Stone India” din 2017, liderul RM a afirmat: „Star Wars a apărut acum 10 ani, însă un tată și un fiu vor merge și astăzi la cinema pentru a-l vedea. Nu este un lucru de scurtă durată, înțelegi? Agenția noastră a înțeles asta și ne-a încurajat întotdeauna să facem o lume precum Star Wars sau Marvel.

surse: (1) (2) (3) (4)

2 gânduri despre „Arta videoclipurilor coreene: referințe culturale (1)

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s